Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές "αδιαφορούν" για τις συστάσεις

Οι συστάσεις "buy" και "sell" των αναλυτών δεν έχουν σχεδόν καμία επιρροή στις τιμές των μετοχών, σύμφωνα με έρευνα που έρχεται σε σύγκρουση με τη συμβατική άποψη για την επίδραση των stock-pickers.

  • Lex
Οι μετοχές αδιαφορούν για τις συστάσεις
Οι συστάσεις "buy" και "sell" των αναλυτών δεν έχουν σχεδόν καμία επιρροή στις τιμές των μετοχών, σύμφωνα με έρευνα η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τη μακροχρόνια άποψη για την επίδραση των stock-pickers και αμφισβητεί την ανάγκη να πληρώνουν για τέτοιες υπηρεσίες οι επενδυτές και οι τράπεζες.

Η έρευνα τροφοδοτεί τη συζήτηση όσον αφορά στον ρόλο των εκθέσεων, σε μία περίοδο όπου η κρίση έχει υποχρεώσει τους χρηματοοικονομικούς ομίλους να μειώσουν τους προϋπολογισμούς και να απολύσουν χιλιάδες αναλυτές.

Σε προηγούμενες ακαδημαϊκές έρευνες συμπεραινόταν ότι όταν ένας αναλυτής αλλάζει άποψη για μία εταιρία η τιμή της μετοχής της αντιδρά με μεταβολή 4% προς την κατεύθυνση της νέας σύστασης.

Αφού μελέτησαν όμως πάνω από 44.000 μεταβολές σε συστάσεις μεταξύ του 1997 και του 2003, οι συγγραφείς της μελέτης (κ. Oya Altinkilic του University of Pittsburgh και κ. Robert Hansen του Tulane University) συμπέραναν ότι η επιρροή είναι ελάχιστη, περίπου στο 0,03%.

Σε αντίθεση με άλλες έρευνες, που μελετούν σε μακροχρόνιο πλαίσιο, οι δύο ακαδημαϊκοί επικεντρώθηκαν στις τιμές των μετοχών 20 λεπτά πριν και μετά την έκδοση της σύστασης, για να φιλτράρουν την επίδραση γεγονότων, όπως οι εταιρικές ειδήσεις και οι κινήσεις στην αγορά.
Οι δύο ακαδημαϊκοί τονίζουν ότι οι μεγάλες κινήσεις στις τιμές των μετοχών που ανιχνεύονται σε άλλες έρευνες είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι συστάσεις είναι επικουρικές σε άλλες εξελίξεις.

Σχεδόν το 80% των μεταβολών των συστάσεων των αναλυτών προέρχεται, για παράδειγμα, από εταιρικά γεγονότα, όπως η ανακοίνωση για κερδοφορία, που οδηγούν τους επενδυτές να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές ιδία βουλήσει.

Ορισμένοι επαγγελματίες ερευνητές προασπίζονται τον ρόλο των αναλυτών, τονίζοντας ότι δεν είναι απλώς stock-pickers αλλά και ότι βοηθούν τα κέρδη των εργοδοτών τους, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κάνουν συναλλαγές μέσω των τραπεζών.

"Οδηγούμε τα κέρδη μέσω του κεφαλαίου της διανόησης", δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών μεγάλης τράπεζας.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v