Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Buffett αγοράζει τράπεζες, ο Soros λιανεμπόριο

Ιδιαίτερη προσοχή, σαφώς, δίνουν οι επενδυτές στις επιλογές των γκουρού των επενδύσεων κ. Warren Buffett και George Soros, οι εταιρίες των οποίων "αποκάλυψαν" αγορές και πωλήσεις για το α΄ τρίμηνο.

Ο Buffett αγοράζει τράπεζες, ο Soros λιανεμπόριο
Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι επενδυτές στις επιλογές των γκουρού των επενδύσεων του κ. Warren Buffett και του κ. George Soros, οι εταιρίες των οποίων "αποκάλυψαν" αγορές και πωλήσεις για το α΄ τρίμηνο.

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο κ. Buffett εξακολουθεί να εμπιστεύεται τις τράπεζες και κυρίως την "αγαπημένη" του Wells Fargo, ενώ ο κ. Soros εμφανίζει σαφή προτίμηση προς τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων.

Το γεγονός ότι και οι δύο κλάδοι (τράπεζες - λιανικές πωλήσεις) ακολουθούν καλύτερη πορεία όταν η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά πιθανώς να δείχνει ότι οι δύο μεγαλοεπενδυτές ξέρουν κάτι παραπάνω για τον ακριβή χρόνο της ανάκαμψης. Αναλυτικότερα:

Berkshire: Περιορισμός αγορών μετοχών - Κορυφαία επιλογή η Wells Fargo

H Berkshire φρόντισε να μειώσει σημαντικά τις αγορές μετοχών στο α΄ τρίμηνο του 2009 -όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που κατέθεσε στη SEC- καθώς τα μετρητά της υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας.

Τα μετρητά της Berkshire διαμορφώθηκαν λίγο υψηλότερα από τα 10 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο ο κ. Buffett έχει θέσει ως "όριο ασφαλείας" για την εταιρία του. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 τα μετρητά που διέθετε η Berkshire έφταναν στο επίπεδο των 47 δισ. δολαρίων, αλλά ακόμη και ένας γκουρού των επενδύσεων όπως ο κ. Buffett δεν κατόρθωσε να "γλιτώσει" από κάποιες λανθασμένες επιλογές, λόγω φυσικά της κρίσης.

Η Berkshire δαπάνησε το ποσό των 624 εκατ. δολαρίων για αγορές μετοχών στο α΄ τρίμηνο, δηλαδή το μικρότερο ποσό που έχει τοποθετήσει στις μετοχικές αγορές από το 2005.

Βασική του επιλογή η Wells Fargo -την οποία φρόντισε να "υμνήσει" στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Berkshire- ενώ φαίνεται ότι "έκλεισε" αποδόσεις κοντά στο 10% αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές των Goldman Sachs, Swiss Re αλλά και της General Electric.

Παράλληλα, προχώρησε σε αγορές ομολόγων εταιριών, όπως η Mars και η USG Corp. Το μερίδιο, πλέον, της Berkshire στη Wells Fargo φτάνει στο 4,3% (302,6 εκατ. μετοχές), ενώ στη US Bancorp διαμορφώνεται στο 2,2%.

Soros: Στροφή στους ομίλους λιανικών πωλήσεων

Το hedge fund του κ. Soros, Soros Fund Management, φρόντισε να μειώσει το μερίδιό του στους ομίλους Petroleo Brasileiro και Potash και να στρέψει το ενδιαφέρον του στον κλάδο λιανικών πωλήσεων.

Ο κ. Soros προσπάθησε να πωλήσει 5 εκατ. μετοχές (ADRs) της Petrobras, μειώνοντας τον συνολικό όγκο μετοχών που κατέχει στην εταιρία στα 32 εκατ., η αξία των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 963 εκατ. δολάρια. Επίσης προχώρησε σε πώληση 5,6 εκατ. μετοχών της Potash

Το Soros Fund Management φαίνεται να προτιμά τους ομίλους λιανικών πωλήσεων, καθώς προχώρησε σε αγορά 9,28 εκατ. μετοχών της Macy’s (της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ), 4,26 εκατ. μετοχές της Lowe’s και 1,35 εκατ. μετοχές της Wal-Mart.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v