Τεχνολογική ανάσα στην Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που οφείλονται στη συμπεριφορά των μετοχών των εταιριών τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας, του κλάδου δηλαδή που καθ’ όλο το α’ τρίμηνο ”ταλαιπωρούσε” τις αγορές.

Σε θετικό έδαφος οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, οι Γενικοί Δείκτες των οποίων ακολουθούν ανοδική πορεία, κυρίως λόγω της καλής πορείας εταιριών και κινητής τηλεφωνίας, του κλάδου δηλαδή που καθ’ όλο το α’ τρίμηνο προβλημάτιζε τις αγορές.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,57% στις 5190,40 μονάδες, ενώ κέρδη καταγράφουν και ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC 40 (0,52% και 0,57% αντίστοιχα).

Τα υψηλότερα κέρδη, της τάξεως του 3,8%, καταγράφει η μετοχή της Alcatel, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες α’ τριμήνου ύψους 850 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο σε σχέση με τις ζημίες ύψους 1,5 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2001. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι επενδυτές θεωρούν θετικό σημάδι τη μείωση των απωλειών ύστερα από τρία τρίμηνα για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

Την τάση αυτή της Alcatel, ακολουθεί και η Nokia, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου την Πέμπτη. Η μετοχή της φινλανδικής εταιρίας κερδίζει 1,9% πέριξ των 21,70 ευρώ ανά μετοχή. Θετική η πορεία και της Ericsson, η οποία κερδίζει 3% και διαπραγματεύεται στα 14,87 ευρώ ανά μετοχή.

Ωστόσο, παρά τα χαμόγελα που προκαλεί το ”γύρισμα” των μετοχών τεχνολογίας, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κλάδος απότελεί ακόμη ”επιλογή που καίει”.

Θετική για τους Δείκτες και η πορεία της Kamps, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας παραγωγής άρτου, η οποία εξαγοράζεται από την ιταλική Barilla. Η μετοχή της Kamps κερδίζει περί το 14%, προσεγγίζοντας τα 12,25 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v