Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές, με χαμηλό όγκο συναλλαγών

Σε ανοδική τροχιά κινούνται, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και η σημερινή αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου «ρίχνει» τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και τους όγκους συναλλαγών.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και η σημερινή αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου «ρίχνει» τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και τους όγκους συναλλαγών.

Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερα «φορτωμένη» εβδομάδα, η οποία –έως ένα βαθμό- μπορεί να καθορίσει το κατά πόσο το πρόσφατο ράλι των αγορών θα συνεχιστεί ή αποτέλεσε μία απλή ανάπαυλα εν τω μέσω της κρίσης.

Ιδιαίτερα φορτωμένο το πρόγραμμα των ανακοινώσεων, με σαφώς περισσότερο σημαντικές να θεωρούνται αυτές για την πορεία των «τεστ κόπωσης» των αμερικανικών τραπεζών, με τα αποτελέσματα να δίνονται στη δημοσιότητα στις 7 Μαΐου.

Παράλληλα στις 7 Μαΐου πραγματοποιούνται και οι συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας (στην περίπτωση της BoE πρόκειται για διήμερη συνεδρίαση η οποία ξεκινά την Τετάρτη 6 Μαΐου). Στην περίπτωση της ΕΚΤ η αγορά θεωρεί σίγουρη τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1% από 1,25% που είναι σήμερα, ενώ για την BoE προβλέπεται αμετάβλητη νομισματική πολιτική και διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Βρετανίας στο 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τα «τεστ κόπωσης», κορυφαίοι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούν τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν ορισμένες από τις 19 αμερικανικές τράπεζες που εξετάζονται από τις αρχές στα 200 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των τεστ αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν είτε μετά το «κλείσιμο» της Wall Street την Πέμπτη είτε κατά τη διάρκεια (αλλά προς το τέλος) της συνεδρίασης.

Όμως οι επενδυτές θα συνεχίσουν «χωρίς ανάσα», καθώς την Παρασκευή 8 Μαΐου, δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία Απριλίου, με τις προβλέψεις να είναι δυσμενείς και να κάνουν λόγω για επιπλέον 630.000 ανέργους και διαμόρφωση της ανεργίας στο 8,9% από 8,5% που είναι σήμερα.

Πάντως η σημερινή αργία στο Λονδίνο «αφαιρεί» σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος για την τρέχουσα συνεδρίαση, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο των συναλλαγών αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά τις δύο βασικές αγορές της Ευρώπης που παραμένουν ανοικτές, ο DAX 30 ενισχύεται 1,4%, διαμορφούμενος στο επίπεδο των 4.836 μονάδων, με τον CAC 40 να καταγράφει κέρδη 0,69% στις 3.181 μονάδες.

Σε υψηλό επταμήνου οι ασιατικές αγορές, παρά την αργία στο Τόκιο, με τους Hang Seng και βασικό δείκτη της Ταϊβάν να ενισχύονται υψηλότερα του 4%.

Κέρδη λίγο πριν «το σφύριγμα της λήξης» για την Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v