Η κρίσιμη εβδομάδα αγορών και οικονομιών

Ιδιαίτερα δύσκολη η τρέχουσα εβδομάδα για αγορές και οικονομίες, καθώς οι ΗΠΑ δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του "τεστ κόπωσης" για 19 τράπεζες, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πορεία της ανεργίας στη χώρα.

Η κρίσιμη εβδομάδα αγορών και οικονομιών
Ιδιαίτερα δύσκολη η τρέχουσα εβδομάδα για αγορές και οικονομίες, καθώς οι ΗΠΑ δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του "τεστ κόπωσης" για 19 τράπεζες, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πορεία της ανεργίας στη χώρα.

Μετά την αναβολή -λόγω αρκετών διαφωνιών μεταξύ των Αρχών και των τραπεζών- τα τελικά αποτελέσματα του "τεστ κόπωσης" θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη 7 Μαΐου, ημέρα ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένη και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1% από 1,25% που είναι σήμερα.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, οι αγορές έχουν ακολουθήσει πολύ καλή πορεία το τελευταίο δίμηνο, αλλά η 7η Μαΐου μάλλον θα αποδειχτεί "ημέρα της κρίσης", ενώ η ανακοίνωση για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο την επομένη μπορεί να δυσχεράνει περισσότερο το κλίμα, εάν τα αποτελέσματα του "τεστ κόπωσης" δεν είναι ικανοποιητικά.

Ιδιαίτερα η πορεία της αμερικανικής ανεργίας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο, καθώς θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και αυτές εξαγωγικών χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Περισσότεροι Αμερικανοί άνεργοι μεταφράζεται άμεσα σε χαμηλότερη κατανάλωση, άρα και σε λιγότερες εισαγωγές.

Ουσιαστικά, η αμερικανική αγορά εργασίας αποτελεί το βασικό "τεστ κόπωσης" για την παγκόσμια οικονομία και οι αναλυτές προβλέπουν ότι το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει ότι τον Απρίλιο χάθηκαν περίπου 630.000 θέσεις εργασίας. Αυτό μεταφράζεται σε ανεργία 8,9%, έναντι 8,5% που ήταν τον Μάρτιο, ενώ ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών που ήταν θύματα της κρίσης στα 5,7 εκατ. από την έναρξή της έως και σήμερα.

"Τα στοιχεία για την ανεργία θα είναι, για μία ακόμη φορά, απογοητευτικά ή ακόμη και τρομακτικά", σημειώνει στο Reuters ο κ. Lou Crandall, οικονομολόγος της Wrightston ICAP.

Άλλωστε, οι περισσότεροι οικονομολόγοι σκιαγραφούν μία ιδιαίτερα άσχημη εικόνα για την αμερικανική αγορά εργασίας, προβλέποντας ότι έως το τέλος του 2009 θα έχουν χαθεί συνολικά επιπλέον 2 εκατ. θέσεις εργασίας, ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των αισιόδοξων και η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει στο β΄ εξάμηνο.

-- Οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 200 δισ. δολάρια

Όσο για τα περίφημα "τεστ κόπωσης" των 19 κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters -το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή- θα ανακοινωθούν λίγο πριν ή ακόμη και μετά το κλείσιμο της Wall Street την Πέμπτη 7 Μαΐου.

Το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με το πόσες τράπεζες θα θεωρηθούν ανεπαρκείς και ως εκ τούτου αν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μία ακόμη φορά, προκειμένου να τις στηρίξουν.

Βάσει της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών, οι ανεπαρκείς τράπεζες θα χρειαστούν το λιγότερο επιπλέον 200 δισ. δολάρια για να καλύψουν τις κεφαλαιουχικές τους ανάγκες. Το εν λόγω ποσό αναμένεται ότι θα προέλθει από τα υπόλοιπα του "πακέτου" στήριξης των 700 δισ. δολαρίων. Βέβαια, από το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχουν απομείνει 134,5 δισ. δολάρια, οπότε το υπόλοιπο θα πρέπει από κάπου να βρεθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v