Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απολύσεις "έσωσαν" τα εταιρικά κέρδη Q1

Τα εταιρικά αποτελέσματα α΄τριμήνου δεν ήταν τελικά η μεγάλη "καταστροφή" που αναμενόταν, καθώς πολλές επιχειρήσεις κατόρθωσαν με περικοπή θέσεων εργασίας και με κλείσιμο εγκαταστάσεων να ξεπεράσουν τις προβλέψεις.

Οι απολύσεις έσωσαν τα εταιρικά κέρδη Q1
Τα εταιρικά αποτελέσματα α΄τριμήνου στον κόσμο δεν ήταν τελικά η "καταστροφή" που αναμενόταν, καθώς πάρα πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, από τη Ford Motor μέχρι τη Siemens, κατόρθωσαν με περικοπή θέσεων εργασίας και με κλείσιμο εγκαταστάσεων να ξεπεράσουν τις προβλέψεις. 

Ο μεγάλος αριθμός πιο προσγειωμένων προβλέψεων βοήθησε πολλές ανακοινώσεις να αποδειχτούν καλύτερες των αναμενομένων.

"Ήταν από τις περιπτώσεις όπου απομακρύνεσαι από τον τόπο του δυστυχήματος και λες "θα μπορούσαν να είναι χειρότερα"… Το α΄ τρίμηνο είναι λιγότερο καταστροφικό απ’ όσο αναμενόταν". Αυτό δήλωσε ο κ. Andy Lynch της Schroder Investment Management στο πρακτορείο Bloomberg.

Περίπου 188 από τις εταιρίες που απαρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη Standard & Poor’s 500 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ή 69% από τις 271 επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Το μέγεθος είναι υψηλότερο από το 62% του προηγούμενου τριμήνου. Στην Ευρώπη οι μισές από τις 110 εταιρίες του Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ξεπερνούν τις εκτιμήσεις. Στο προηγούμενο τρίμηνο το ποσοστό ήταν 38%.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις έθεσαν χαμηλότερους στόχους στις αρχές του έτους. Στις αρχές Απριλίου οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 θα μειωθούν 37% στο α΄ τρίμηνο, ενώ έξι μήνες πριν δήλωναν πως περιμένουν αύξηση κερδών 22%.

Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που συνέβαλε στη συγκριτικά βελτιωμένη εικόνα ήταν το "ψαλίδι" στο κόστος. Οι Αμερικανοί εργοδότες κατάργησαν 5,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2007, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους. Στην Ευρώπη η ανεργία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 8,5%, στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών.

Έτσι, η Texas Instruments ανακοίνωσε κέρδη 1 σεντς ανά μετοχή αντί για ζημία 4 σεντς που αναμενόταν. Η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ημιαγωγών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές πρόβλεπε τον Μάρτιο ζημία έως 8 σεντς ανά μετοχή, ενώ τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει απόλυση του 12% των εργαζομένων της.

Η Siemens, η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ευρώπης, που εφαρμόζει μείωση ωραρίου σε 19.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών 43%, στο 1,84 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 1,66 δισ. δολ. Καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα ανακοίνωσαν επίσης η Electrolux από τη Στοκχόλμη, που μείωσε το εργατικό δυναμικό κατά 2.000 θέσεις στο εξεταζόμενο διάστημα, και η αμερικανική Ford, η οποία περιόρισε το προσωπικό της σε ποσοστό 4%.

Αρκετοί παρατηρητές, πάντως, προειδοποιούν ότι οι συνθήκες που αποτυπώθηκαν στο εταιρικό α΄ τρίμηνο όχι μόνο δεν είναι ένδειξη "αγοράς" μετοχών αλλά και πως συχνά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα αποτελούν "μεγάλη κόκκινη σημαία" για τους επενδυτές, επειδή ακριβώς επιτυγχάνονται μέσω μείωσης των δαπανών, η οποία είναι πολύ πιθανόν να συγκρατήσει την ανάπτυξη όταν έρθει η οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. David MacGregor της Longbow Research τονίζει: "Τα ενεργητικά που χάνονται ή κρατικοποιούνται μέχρι πέρυσι θα μπορούσαν να θεωρούνται αναγκαία για τη φάση ανάκαμψης… Η ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει σύντομα και αυτές οι εταιρίες αναπροσαρμόζουν τις επιχειρήσεις τους σε χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος χρόνου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v