Η… Ασία στηρίζει τις ευρωαγορές

Οι αισιόδοξες δηλώσεις δύο κορυφαίων εταιριών, της BHP Billiton και της BASF, για την πορεία των επιχειρήσεών τους στην Ασία και ειδικά την Κίνα, εμπνέουν κέρδη στις ευρωαγορές. Αισιοδοξία και για τα macro στις ΗΠΑ.

Οι αισιόδοξες δηλώσεις δύο κορυφαίων εταιριών, της BHP Billiton και της BASF, για την πορεία των επιχειρήσεών τους στην Ασία και ειδικά την Κίνα, ενέπνευσαν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ελπίδες βελτίωσης της κερδοφορίας τους και υποστήριξαν κέρδη στις ευρωαγορές.

Όλοι οι βασικοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται το μεσημέρι, πλην του Βελγίου. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,53% στις 4.516 μονάδες, ενώ ο DAX ακολουθεί με άνοδο 0,49% στις 4.037 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με άνοδο 0,41% στις 3.740 μονάδες.

Η BHP Billiton εκτινάχθηκε 2% όταν ανακοινώθηκε ότι κέρδισε 25ετές συμβόλαιο διάθεσης ακατέργαστου σιδήρου σε τέσσερις κινεζικές χαλυβουργίες. Η BASF, η οποία εξασφάλισε το 15% των πωλήσεών της το 2002 από την Ασία και την Αφρική, ανακοίνωσε ότι απολαμβάνει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στις αγορές της Ασίας.

Οι προθεσμιακές αγορές στις ΗΠΑ ενισχύονται καθώς αναμένονται επιπλέον αισιόδοξες μακροοικονομικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία, μετά την αισθητή βελτίωση του ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, αναμένουν ότι το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, με τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο, μετά τα κέρδη 0,2% τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης ατομικών δαπανών προβλέπεται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4%.

Το απόγευμα αναμένεται ο κρίσιμος βιομηχανικός δείκτης ISM. Οι αναλυτές, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, περιμένουν ότι οι παραγγελίες και η παραγωγή στις αμερικανικές βιομηχανίες παρέμειναν τον Φεβρουάριο σε υψηλά επίπεδα.

Εκτιμούν, συγκεκριμένα, ότι ο δείκτης θα ανακοινωθεί στο 62 έναντι 63,6 τον Ιανουάριο, που ήταν το υψηλότερο μέγεθος από τον Δεκέμβριο 1983. Κάθε μέγεθος πάνω από το 50 υποδεικνύει ανάκαμψη της βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v