Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες στηρίζουν την Ευρώπη

Η ανακοίνωση κερδών καλύτερων των αναμενόμενων, παρά τις υψηλές ζημίες, από Allianz και RBS είναι αρκετή ώστε να οδηγεί υψηλότερα τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές. Εκτίναξη 26,8% για RBS.

Πολύ δουλειά έχουν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με καταιγισμό ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων από κορυφαίους ομίλους της περιοχής.

Πάντως –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- η ανακοίνωση μεγεθών καλύτερων του αναμενόμενου από τις Allianz και Royal Bank of Scotland φαίνεται να δρα ευεργετικά, στηρίζοντας την ανοδική πορεία για τους κλάδους τραπεζών και ασφαλειών.

Παράλληλα η δημιουργία του νέου ταμείου «ασφάλισης» τραπεζικών προϊόντων από τη βρετανική κυβέρνηση, στο οποίο, ήδη, η RBS τοποθετεί πάγια συνολικής αξίας 325 δισ. στερλινών.

Σε εκρηκτική τροχιά κινείται η μετοχή της RBS, καταγράφοντας κέρδη 26,8%, ενώ συμπαρασύρει σε ανάλογη πορεία και τον τίτλο της Lloyds Group, με άνοδο της τάξης του 27,3%.

Κέρδη 9,7% για τον τίτλο της Allianz, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται οι μετοχές των περισσότερων τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων. Αναφέρονται ενδεικτικά οι BNP Paribas (9,13%), UBS (10%), Deutsche Bank (5,2%), Credit Suisse Group (6,8%), Societe Generale (6,2%). Ανάλογη η εικόνα στις ασφαλιστικές: AXA (3,7%), Swiss Re (12,64%).

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,06%, στις 3.886μονάδες, με τον FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 1,08% στις 3.888 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 0,90% υψηλότερα στο επίπεδο των 2.721 μονάδων.

Πιέσεις καταγράφηκαν στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να «σώζει την παρτίδα» σημειώνοντας απώλειες 0,04%, ενώ αντίθετα ισχυρά πτωτικά κινήθηκε η Κίνα, με τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται πλησίον του 4%.

Τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία πίεσαν την Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v