Απώλειες λόγω macro στη Wall Street

Με απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς τα αρνητικά macro υπερίσχυσαν της καταρχήν θετικής υποδοχής που έτυχε το πλάνο της Fed για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές.

Με απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς τα αρνητικά macro υπερίσχυσαν της θετικής υποδοχής που έτυχε το πλάνο της Fed για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αμερικανική αγορά σημείωνε απώλειες άνω του 2% λόγω των αρνητικών macro που ήρθαν στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 5,3% στις 4,49 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός 12 ετών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οι μεταπωλήσεις να αυξηθούν στα 4.800.000 ακίνητα.

Επίσης, από το μέτωπο της απασχόλησης, λιγότερες μαζικές απολύσεις έγιναν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία των stress test των αμερικανικών τραπεζών προκειμένου να εξακριβωθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και η βιωσιμότητά τους, η οποία θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο.

Σε αδρές γραμμές, η Fed θα εξετάσει τους ισολογισμούς 19 μεγάλων τραπεζών για να διαπιστώσει κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν αν η ανεργία αυξηθεί κατά 10% και η αγορά κατοικίας επιβραδυνθεί κατά 20% επιπλέον.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed Ben Bernanke στη δεύτερη ημέρα κατάθεσής τους στη Γερουσία, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κρατικοποιήσει τράπεζες. Από την άλλη πλευρά επισήμανε πως μόλις «ξεσκονιστούν» οι ισολογισμοί τους, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο 6 μηνών για να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν τις πιθανές «τρύπες».

Η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του προγράμματος της Fed για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αποκατέστησε σχετικά την εμπιστοσύνη στην αγορά και οδήγησε προσωρινά τους δείκτες σε θετικό έδαφος μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο ξεχώρισαν οι τίτλοι των Citigroup και Bank of America με την πρώτη να υποχωρεί άνω του 3% και τη δεύτερη να καταγράφει ράλι 10%, αλλά και αυτός της General Motors (+12%), που ενισχύθηκε σημαντικά καθώς φαίνεται ότι προχωρούν τα σχέδια για διάσωση των πληττόμενων από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανιών.

Από την άλλη πλευρά ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η τεχνολογία και το εμπόριο και λιγότερες η ενέργεια παρά την άνοδο 6,2% του πετρελαίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,09% στις 7270,89 μονάδες, ο S&P 1,07% στις 764,90 μονάδες και ο Nasdaq 1,14% στις 1425,43 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης περίπου 1,07 δισεκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,63 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Αρνητική η τελική εικόνα με τους πτωτικούς τίτλους να υπερισχύουν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 2 τόσο στο NYSE όσο και στο Nasdaq.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 0,71% στα 12,52 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 5,84% στα 2,42 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτώση 4,18% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,42 δολάρια.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 3.848,98 μονάδες. Αντίθετα, ο DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,27% στις 3.846,21 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,41% στις 2.696,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v