Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

C. Wood: Ο χρυσός στα 3.500 δολάρια το 2010

Ο C. Wood, "ο άνθρωπος που περίμενε την κρίση", λέει ότι ο χρυσός θα φτάσει στα 3.500 δολ., Ανατ. & Κεντρ. Ευρώπη θα βιώσουν κατάρρευση και ότι λύση για την "αποτοξίνωση" των τραπεζών είναι η εθνικοποίηση.

  • επιμέλεια Ντορίνα Παπαγεωργίου
C. Wood: Ο χρυσός στα 3.500 δολάρια το 2010
Ο κ. Chris Wood, ο στρατηγικός αναλυτής της CLSA που ήταν "ο άνθρωπος που είδε την κρίση να έρχεται", όπως τον χαρακτηρίζει η "Wall Street Journal", πιστεύει ότι ο χρυσός θα εκτιναχτεί στα 3.500 δολάρια τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Wood θεωρείται από τις μεγάλες... Κασσάνδρες της διεθνούς οικονομίας, καθώς σε newsletter του υπό τον τίτλο "Greed and Fear" ("Απληστία και φόβος") είχε προειδοποιήσει ότι "η φούσκα του subprime δανεισμού θα σκάσει" από το 2005.

Μιλώντας σε συνέδριο CLSA στο Τόκιο, ο κ. Chris Wood εξηγεί όσον αφορά στην εκτίμηση ότι το 2010 η τιμή του χρυσού θα τριπλασιαστεί στα 3.500 δολάρια ανά ουγκιά και υποστηρίζει πως το κίτρινο μετάλλο "είναι η μόνη μορφή χρήματος ή πίστωσης που δεν έχει μολυνθεί από το πιστωτικό σύστημα".

Προβλέπει ακόμη ότι το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα των χαρτονομισμάτων σταθερά θα εκφυλιστεί, η ανατολική και η κεντρική Ευρώπη θα βιώσουν ολοκληρωτική νομισματική κατάρρευση, ασκώντας τεράστιες πιέσεις στη δυτική Ευρώπη, και ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν κρίση αποπληθωρισμού πολύ χειρότερη από εκείνη που εκτροχίασε την Ιαπωνία στη δεκαετία του 1990.

Η μόνη ρεαλιστική κίνηση για τις ΗΠΑ είναι να αναλάβουν άμεση δράση και να εθνικοποιήσουν τις πιο καταπονημένες τράπεζες και να δημιουργήσουν μια μεγάλη "κακή τράπεζα" που θα αναλάβει όλα τα τοξικά ενεργητικά. "Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα προκαλέσει περισσότερο οικονομικό χάος και θα παρασύρει κι άλλες οικονομίες".

Την άποψη του κ. Chris Woods ότι η εθνικοποίηση είναι η μόνη λύση για την "αποτοξίνωση" του τραπεζικού συστήματος σύντομα συμμερίζονται επίσης ο κ. Nouriel Roubini και ο τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ κ. Paul Krugman.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v