Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημίες €7,33 δισ. από Alianz, Dexia, Natixis

Αρκούντως δύσκολο αποδείχθηκε το δ' τρίμηνο του 2008 για τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης, με Allianz, Dexia και Natixis να ανακοινώνουν συνολικές ζημίες 7,33 δισ. ευρώ.

Ζημίες €7,33 δισ. από Alianz, Dexia, Natixis
Αρκούντως δύσκολο αποδείχθηκε το δ' τρίμηνο του 2008 για τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης, με Allianz, Dexia και Natixis να ανακοινώνουν συνολικές ζημίες 7,33 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

-- Allianz: Ζημίες λόγω πώλησης της Dresdner

Στα 3,11 δισ. ευρώ (3,95 δισ. δολάρια), διαμορφώθηκαν οι ζημίες δ’ τριμήνου του κορυφαίου ασφαλιστικού ομίλου της Ευρώπης –από πλευράς κεφαλαιοποίησης- ο οποίος προχωρά σε μείωση του μερίσματός του κατά 36%.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ζημίες θα διαμορφώνονται στα 1,68 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι λειτουργικές ζημίες, στις οποίες «περιλαμβάνονται» και οι απώλειες από την πώληση της Dresdner Bank, άγγιξαν τα 183 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η Allianz θα είχε λειτουργικά κέρδη 276 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος θα καταβάλει μέρισμα 3,50 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο του 2008, δηλαδή κατά 36% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 5,5 ευρώ ανά μετοχή που είχε προσφέρει το 2007.

-- Dexia: Ζημίες-ρεκόρ ύψους 2,6 δισ. ευρώ

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι ζημίες του μεγαλύτερου ομίλου παροχής δανείων σε κυβερνήσεις, Dexia, λόγω απωλειών από την πώληση της μονάδας ασφαλειών ομολόγων στις ΗΠΑ αλλά και υψηλών προβλέψεων για επισφάλειες.

Οι ζημίες έφθασαν στο επίπεδο των 2,6 δισ. ευρώ (3,31 δισ. δολαρίων) για το δ’ τρίμηνο του 2008, όντας υψηλότερες των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τις τοποθετούσαν στα 2,3 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος προχωρά στη μείωση 900 θέσεων εργασίας –το 3% του εργατικού του δυναμικού- με στόχο την εξοικονόμηση περί των 200 εκατ. ευρώ για το 2009, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα καταβάλλει bonus ή μέρισμα στην διοίκησή της.

-- Natixis: Πλήγμα από Madoff και υψηλές απομειώσεις

Οι απομειώσεις ενεργητικού αλλά και η «υψηλή έκθεση» στο σκάνδαλο Madoff οδήγησαν σε ζημιογόνα πορεία τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Οι ζημίες άγγιξαν τα 1,62 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα διαμορφωθούν στα 975 εκατ. ευρώ.

«Το δ’ τρίμηνο ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μας, όπως άλλωστε και για όλες τις τράπεζες», σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Dominique Ferrero, «ευελπιστούμε ότι η κάθετη μείωση των δαπανών αλλά και η πλήρης αναδιάρθρωση της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής θα αποδειχθούν ευεργετικά και θα μας οδηγήσουν σε θετική πορεία το 2009».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της Natixis, οι Groupe Banque Populaire και Groupe Caisse d’Epargne βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, υπό τη στήριξη του γαλλικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v