Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερότητα σε Ευρώπη-Ήπιες πιέσεις σε futures

Ήπιες πιέσεις τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα futures της Wall, με τους επενδυτές να «αναβάλλουν» για το επόμενο διήμερο τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, με δεδομένη και τη ψηφοφορία στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Σε διαδικασία σταθεροποίησης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς «μαζεύτηκαν» οι απώλειες των τραπεζών, με τους επενδυτές να αναβάλουν τις σημαντικές αποφάσεις, εν αναμονή την ψηφοφορία για το νέο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς και του προγράμματος για τη δημιουργία «τοξικής τράπεζας».

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές συντηρούν οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, καθώς ο «μαύρος χρυσός» παραμένει κοντά στα 40 δολάρια, ενώ οι επενδυτές δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι θα υπάρξει σύντονα ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του.

Πτώση 1,26% για Royal Dutch Shell, με τους τίτλους των Total και BP να αποδυναμώνονται 0,7% και 0,6% αντίστοιχα. Ισχυρές πιέσεις για τον τίτλο του NYSE Euronext (-6%), μετά την ανακοίνωση ζημιών για το δ’ τρίμηνο του 2008, ενώ απώλειες 4,4% καταγράφει ο τίτλος της Credit Suisse Group, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα ανακοινώσει υψηλές ζημίες για το δ’ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι ο όμιλος ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη την Τετάρτη 11/2.

Στον αντίποδα η Barclays κατόρθωσε τελικώς να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να «επιβιώσει» χωρίς την παροχή κρατικής βοήθειας, ενώ παράγοντας στήριξης για τη μετοχή και το γεγονός ότι ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει, εκ νέου, μέρισμα στους μετόχους του στο β’ εξάμηνο του 2009. Η μετοχή του ομίλου ενισχύεται 9,1%.

Οριακές απώλειες 0,2% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ενώ πτώση 0,6% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600. Απώλειες 0,13% για τον DAX 30 στις 4.638 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,31% στις 4.278 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 0,27% στις 3.114 μονάδες.

Πτωτική πορεία καταγράφεται, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,62%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,81% και τον Nasdaq να κινείται 0,39% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v