Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Ευρώπη-Πτωτικά τα futures Wall

Παραμένουν σε τροχιά πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση δυσμενών οικονομικών μεγεθών από κορυφαίους ομίλους, ενώ σε πορεία ήπιας υποχώρησης κινούνται και τα futures της Wall Street.

Διατηρούνται σε τροχιά διόρθωσης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς «σωρεία» δυσμενών εταιρικών ανακοινώσεων επαναφέρει στο επενδυτικό προσκήνιο τις έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πορεία των επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση ζημιών-ρεκόρ από τον κορυφαίο γερμανικό όμιλο Deutsche Bank (-3,25%), οδηγεί χαμηλότερα σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δέχθηκε ένα ακόμη «κτύπημα» από την δημοσιοποίηση στοιχείων για υπερδιπλασιασμό επισφαλειών το 2008 από τον ισπανική τράπεζα Banco Santander (-1%).

Απώλειες έως και 17% για τον τίτλο της Swiss Re, η οποία στρέφεται στον Warren Buffett προκειμένου να στηρίξει την ρευστότητά της. Η Berkshire Hathaway «ρίχνει» 2,6 δισ. δολάρια στην Swiss Re, με ετήσια, όμως, απόδοση στο 12%.

«Η απογοήτευση από τις εταιρικές ανακοινώσεις για το δ’ τρίμηνο αλλά και το σύνολο του 2008 είναι το συναίσθημα που επικρατεί στις αγορές», δηλώνει στο Bloomberg ο κ. Kevin Lyne-Smith, διαχειριστής κεφαλαίων στην Clariden Leu και προσθέτει «όλοι κατανοούν ότι τα εταιρικά μεγέθη στο α’ τρίμηνο του 2009 θα είναι χειρότερα ακόμη και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών».

Επιβεβαίωση της παραπάνω άποψης πιθανώς να αποτελεί και η απόφαση της Unilever (-6,4%) να δημοσιοποιήσει την «απροθυμία» της να προχωρήσει σε προβλέψεις για την πορεία κερδών και εσόδων για το 2009, καθώς κάτι τέτοιο θεωρήθηκε «μη υπεύθυνο» από τη διοίκηση του ομίλου.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Βρετανίας στο 1% από την BoE δεν φαίνεται να επηρεάζει τις διαθέσεις των επενδυτών, με δεδομένο ότι η εν λόγω κίνηση είχε, πλήρως, προεξοφληθεί από αγορές και αναλυτές.

Παράλληλα η συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν "έκρυβε" εκπλήξεις για τις αγορές, καθώς η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο 2%, όπως είχε προεξοφληθεί.

Πτώση 0,4% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 να αποδυναμώνεται 0,7%. Σε ανάλογη πορεία κινούνται οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,75% στις 4.459 μονάδες και τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 0,48% στις 4.208 μονάδες. Ισχυρότερες οι πιέσεις στην γαλλική αγορά, όπου ο CAC 40 κινείται 1,06% χαμηλότερα στις 3.036 μονάδες.

Τροχιά αποδυνάμωσης καταγράφεται, αυτήν την ώρα, για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,08%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,28% και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 1,34%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο του 2008, αλλά και τις βιομηχανικές παραγγελίες Δεκεμβρίου. Επίσης δημοσιοποιείται η πορεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v