Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση στις ευρωαγορές

Μικτές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, προβλημάτισαν τους επενδυτές για τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, προβλημάτισαν τους επενδυτές για τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνη παρέμεινε στο 2%, με τον κ. Trichet να τονίζει ότι η σημαντική συνεδρίαση για την ΕΚΤ είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, καθώς αναμένει περαιτέρω μακροοικονομικά στοιχεία.

Παράλληλα, η ανακοίνωση ζημιών-ρεκόρ από τον κορυφαίο γερμανικό όμιλο Deutsche Bank οδήγησε χαμηλότερα σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δέχθηκε ένα ακόμη «κτύπημα» από την δημοσιοποίηση στοιχείων για υπερδιπλασιασμό επισφαλειών το 2008 της ισπανικής τράπεζας Banco Santander .

Ο ευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,09%, στις 194,50 μονάδες με συνέπεια οι απώλειες έτους να διατηρηθούν κοντά στο 3%.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Μεγάλης Βρετανίας στο 1% από την BoE φαίνεται τελικά να επηρέασε τις διαθέσεις των επενδυτών παρόλο που η εν λόγω κίνηση είχε, πλήρως, προεξοφληθεί από αγορές και αναλυτές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο 0,01% διαμορφωμένος στις 4.228,93 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 0,39% στις 4.510,49 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση μόλις 0,09% στις 3.066,29 μονάδες.

Ενδεικτικά, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Deutsche Bank έσπρωξαν την μετοχή χαμηλότερα 5,9% ενώ η ανακοίνωση της Unilever, ότι αυξήθηκε η κερδοφορία της κατά 58%, το δ’ τρίμηνο, δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει την πτώση της μετοχής κατά 6,9%.

Επιπλέον, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η μετοχή της Porsche 5% και η Zurich Financial Services κατά 5,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v