Η διόρθωση του ευρώ στηρίζει τις ευρωαγορές

Με θετικό αντικαταστάθηκε το αρνητικό πρόσημο του ανοίγματος των ευρωαγορών, καθώς η υποχώρηση του ευρώ έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Πλούσια η ημέρα σε επιχειρηματικές και μακροοικονομικές ειδήσεις, μικτά τα futures της Wall Street.

Η υποχώρηση του ευρώ αντικατέστησε τα αρνητικά πρόσημα που εμφάνιζαν στο άνοιγμα οι ευρωαγορές με θετικά, καθώς έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιριών με μεγάλα εξαγωγικά ανοίγματα. Το ενδιαφέρον σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι στραμμένο σε επιχειρηματικές ειδήσεις, ενώ σημαντικά χαρακτηρίζονται τα μακροοικονομικά νέα από τις ΗΠΑ.

Στις ευρωαγορές, η Philips, που αντλεί το 30% των πωλήσεών της από τις ΗΠΑ, ενισχύεται κατά 0,9% και η L’Oreal, που εξάγει ανάλογο ποσοστό στη Βόρειο Αμερική, κινείται ανοδικά κατά 0,7%.

Σημαντική άνοδο εμφανίζει και ο κλάδος λιανικών πωλήσεων, μετά την ανακοίνωση της Dixons (+6,2% στη διάρκεια της συνεδρίασης), της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης της Αγγλίας, για αύξηση καθαρών κερδών 2% στο α’ εξάμηνο.

Ο δείκτης FTSE εμφανίζει το μεσημέρι άνοδο 0,37% στις 4.456 μονάδες, ο DAX άνοδο 0,62% στις 4.021 μονάδες και ο CAC κέρδη 0,76% στις 3.603 μονάδες.

Τα futures της Wall Street υπονοούν μικτές τάσεις για τους μεγάλους δείκτες, καθώς η αγορά είναι κάπως μουδιασμένη μετά την πτώση του δείκτη Nasdaq, τη μεγαλύτερη πτώση στον μήνα, χθες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του τεχνολογικού δείκτη κινούνται με άνοδο 0,36% στις 1.534 μονάδες και του S&P με άνοδο 0,2% στις 1.123 μονάδες. Τα futures του Dow Jones σημειώνουν απώλειες 0,6% στις 10.414 μονάδες.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι στραμμένο στα αποτελέσματα της Intel, η οποία ελπίζεται ότι θα ανακοινώσει τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της από το 2000, επιβεβαιώνοντας την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της κορυφαίας εταιρίας ημιαγωγών στον κόσμο θα δημοσιοποιηθούν μετά το κλείσιμο της Wall Street. Αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσουν σήμερα και οι Apple Computer και Yahoo!

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο μέσος όρος των προβλέψεων των οικονομολόγων αναμένει ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού Δεκεμβρίου θα εμφανίσει άνοδο 0,2% μετά από πτώση 0,3% στον προηγούμενο μήνα. Ο PPI πλην τιμών τροφίμων και ενέργειας εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο +0,1% από –0,1% στην τελευταία μέτρηση.

Για το εμπορικό ισοζύγιο Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος στα 42 δισ. δολάρια από 41 δισ. δολάρια στην προηγούμενη μέτρηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εκδίδει και η Fed το Beige Book, που περιέχει τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v