Επιμένει η Κομισιόν στην προσφυγή για το Σύμφωνο

Σε θέσεις μάχης Κομισιόν και εθνικές κυβερνήσεις μετά την προσφυγή της επιτροπής εναντίον της απόφασης να παρακαμφθεί η υπέρβαση των ελλειμμάτων Γαλλίας και Γερμανίας. Αντιδρούν Γερμανία, Γαλλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιμένει η Κομισιόν στην προσφυγή για το Σύμφωνο
Αγνόησε η Κομισιόν τις προειδοποιήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατέθεσε τελικώς προσφυγή κατά της απόφασης να παρακαμφθεί η υπέρβαση των ελλειμμάτων Γαλλίας και Γερμανίας.

Η προοπτική να μπει η Κομισιόν σε περίοδο μακράς διαμάχης με τις εθνικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. προβλέπεται να προκαλέσει περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Την απόφαση της προσφυγής κατέθεσε στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Ρομάνο Πρόντι, μετά από μια μακρά και θυελλώδη συνεδρίαση των 20 μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιδώσει με εσπευσμένες διαδικασίες την απόφασή του σε έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία υπερέβησαν το όριο που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας για δημοσιονομικό έλλειμμα έως το 3% του ΑΕΠ κάθε χώρας, αλλά το Συμβούλιο Υπουργών επέτρεψε τον Νοέμβριο στις δύο χώρες να παρακάμψουν το όριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ και ο Γάλλος ομόλογός του, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση της Επιτροπής θα δημιουργήσει προβλήματα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ακόμη κι αν η Κομισιόν κερδίσει στη δικαστική αναμέτρηση, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών να επαναφέρουν την απειλή των κυρώσεων εναντίον του Βερολίνου και του Παρισιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v