Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις σε ευρωαγορές-futures Wall Street

Σταθερά σε ισχυρά πτωτική τροχιά παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το «όχι» της Γερουσίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες, με το δολάριο να υποχωρεί και τα futures της Wall να υποδεικνύουν ισχυρές απώλειες.

Παραμένουν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με το δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλό αρκετών ετών έναντι του γεν, μετά την άρνηση της Γερουσίας να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου στήριξης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με το ποσό των 14 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα η κάθετη υποχώρηση του «μαύρου χρυσού», με το αμερικανικό ελαφρύ αργό να σημειώνει πτώση υψηλότερη του 4% -η οποία ακολουθεί το ράλι της Πέμπτης, όπου σημείωσε κέρδη κοντά στο 10%- οδηγεί χαμηλότερα τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους, προσθέτοντας ένα ακόμη «πονοκέφαλο» στους επενδυτές.

Στο 1,3% η πτώση για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World. Σημειώνεται ότι ο MSCI World έχει υποχωρήσει 45% από την αρχή του έτους, καθώς οι απομειώσεις ενεργητικού εταιρειών έχουν φθάσει κοντά στο επίπεδο του ενός τρισ. δολαρίων.

«Ο φόβος είναι αυτό που οδηγεί τις αγορές», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Robert Drijkoningen, επικεφαλής επενδύσεων στην ING Investment Management.

Πτώση 3,3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, με τον MSCI Emerging Markets να αποδυναμώνεται πλησίον του 3,2%.

Απώλειες 28% για την μετοχή της General Motors (GM) στην αγορά της Φρανκφούρτης, με τον τίτλο της Ford Motor να υποχωρεί 9,3%. Πτώση 6,5% για την Daimler και 4,4% για την BMW.

Σε ποσοστό της τάξης του 4,98% υποχωρεί ο DAX 30, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 4.529 μονάδων, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται πλησίον του 4,13% στις 4.207 μονάδες. Ακόμη πιο ισχυρές οι πιέσεις για την γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 5,64% στις 3.118 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 3,80%, τον S&P 500 να κινείται 4,76% χαμηλότερα και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 4,10%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, τις λιανικές πωλήσεις για τον ίδιο μήνα, καθώς και την πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και αφορά τον μήνα Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v