Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στις ευρωαγορές-Στο -3,6% ο DAX

Η απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το σχέδιο στήριξης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών πλήττει κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του κλάδου να σημειώνουν μέση πτώση 7%.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το σύνολο των αγορών της υφηλίου, μετά την απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το νομοσχέδιο για στήριξη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με 14 δισ. δολάρια.

Η απόφαση αυτή αναιρεί την αντίληψη που επικρατούσε στις αγορές ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις θα είναι πρόθυμες να «σώσουν» οποιαδήποτε εταιρία ή κλάδο κάθε φορά που εμφανίζει προβλήματα.

Απώλειες 1,7% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών να μην έχουν τη δυνατότητα να «πατήσουν φρένο» στις εντολές πώλησης που καταθέτουν οι επενδυτές.

«Βύθιση» 47% για τη μετοχή της General Motors στην αγορά της Φρανκφούρτης, ενώ κατά 7% χαμηλότερα κινείται ο τίτλος της Daimler και κατά 6,9% υποχωρεί η BMW.

«Οι επενδυτές αισθάνονται προδομένοι από τους Αμερικανούς πολιτικούς», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Yasuhiro Miyata, διαχειριστής κεφαλαίων 109 δισ. δολαρίων για την DIAM Co. στο Τόκιο. «Αν και γνωρίζουν τη σκληρή ύφεση την οποία αντιμετωπίζουν οικονομίες και εταιρικοί κλάδοι, αρνήθηκαν να στηρίξουν την αυτοκινητοβιομηχανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται και οι μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, καθώς ο «μαύρος χρυσός» υποχωρεί μετά το χθεσινό εντυπωσιακό ράλι ανόδου υψηλότερα του 11%. Απώλειες 3,7% για BP, πλησίον του 3,8% για Royal Dutch Shell και κατά 4% χαμηλότερα κινείται η μετοχή της Total.

Η διάθεση των επενδυτών να «φύγουν» από τις αγορές αποτυπώνεται στην πορεία των βασικών δεικτών της Ευρώπης, με τον DAX 30 να υποχωρεί κατά 3,63% στις 4.593 μονάδες. Απώλειες 2,61% για τον FTSE 100 στις 4.274 μονάδες, ενώ κατά 3,97% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 πλησίον των 3.174 μονάδων.

Η πτώση ξεκίνησε από την Ασία, με τον Nikkei να καταγράφει απώλειες της τάξης του 5,5%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 αποδυναμώθηκε περισσότερο του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v