Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες διακυμάνσεις ευρωαγορών-Ανοδικά τα futures

Περιορισμός απωλειών για τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ανάκαμψη του πετρελαίου οδηγεί υψηλότερα τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους. Ήπια ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street.

Περιορίζουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, στηριζόμενες στους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους, μετά την ανάκαμψη της τιμής πετρελαίου. Η ανάκαμψη για τον «μαύρο χρυσό» καταφθάνει μετά από δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, ότι η χώρα παρήγαγε 8,477 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Νοέμβριο, δηλαδή κοντά στο «όριο» (quota) που έχει θέσει ο OPEC.

Πτωτική κίνηση εξακολουθούν, πάντως, να εμφανίζουν οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων αλλά και ομίλων πώλησης καταναλωτικών ειδών, μετά από την υποβάθμιση της Goldman Sachs για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Η Goldman προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα διαμορφωθεί στο 6% το 2009, έναντι 7,5% που προέβλεπε πριν. Αποτέλεσμα την κάθετη υποχώρηση κατά 4,3% της μετοχής της BHP Billiton, ενώ πλησίον του 3,4% υποχωρεί ο τίτλος της Anglo American.

Η ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού» αντιστρέφει το θετικό κλίμα για τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών –αν και οι ελπίδες η αμερικανική Γερουσία να δώσει το «οκ» για το πρόγραμμα στήριξης των «Τριών Μεγάλων» του Detroit είναι ελάχιστες – με τη μετοχής της Daimler να υποχωρεί 5,2%, ενώ αυτή της BMW αποδυναμώνεται 2%.

Στον αντίποδα θετική πορεία ακολουθούν οι πετρελαϊκοί τίτλοι, με την BP να ενισχύεται 3,12%, την Total να καταγράφει άνοδο 1,17% και την Royal Dutch Shell να κινείται κατά 1,48% υψηλότερα.

Απώλειες 0,24% για τον DAX 30 στο επίπεδο των 4.793 μονάδων, με τον FTSE 100 να κινείται 0,37% υψηλότερα –στηριζόμενος στους πετρελαϊκούς τίτλους- στις 4.383 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται οριακά χαμηλότερα, με πτώση μόλις 0,09% στις 3.317 μονάδες.

Ήπια ανοδική κίνηση καταγράφουν, αυτή την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,30%, τον S&P 500 να κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,09% και τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη 0,43%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, τον δείκτη τιμών εισαγωγών των Νοέμβριο, αλλά και στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v