Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από -1% έως 0% η… ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2009

Υποτονική ζήτηση για μακρά χρονική περίοδο στην ευρωζώνη διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εμπειρογνώμονες της οποίας προχώρησαν σε νέα καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης και πληθωρισμού.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Από -1% έως 0% η… ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2009
Υποτονική ζήτηση για μακρά χρονική περίοδο στην ευρωζώνη διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εμπειρογνώμονες της οποίας προχώρησαν σε νέα καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις προβολές τους που ενσωματώνονται στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,8% και 1,2% το 2008, μεταξύ -1,0% και 0,0% το 2009 και θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2010.

«Οι εντάσεις που απορρέουν από την κρίση μεταδίδονται ολοένα και περισσότερο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία και η παγκόσμια οικονομία ως σύνολο βιώνει τις δυσμενείς επιδράσεις τους», εκτιμά η ΕΚΤ στην έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ήδη, άλλωστε, τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat έδειξαν συρρίκνωση κατά 0,2% του ρυθμού ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο στην ευρωζώνη, ενώ και οι μηνιαίοι δείκτες για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat έδειξαν βουτιά στο 2,1% τον Νοέμβριο από 3,2% τον Οκτώβριο και ενώ τον Ιούλιο ο δείκτης στην ευρωζώνη είχε εκτιναχτεί στο 4%.

Η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού από το καλοκαίρι και μετά αντανακλά κυρίως τη σημαντική υποχώρηση στις τιμές των διεθνών βασικών εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες, η οποία υπεραντισταθμίζει τον αντίκτυπο της απότομης αύξησης στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δείχνουν ότι με οδηγό τις μειωμένες τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων γενικότερα, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ζήτησης, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα.

«Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται τους προσεχείς μήνες και να διαμορφωθεί σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών στον ορίζοντα ο οποίος ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική», αναφέρει η ΕΚΤ, αφήνοντας σαφές παράθυρο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Ευθύς αμέσως όμως «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες σημειώνοντας ότι «μολονότι αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και των άλλων βασικών εμπορευμάτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού στα μέσα περίπου του επόμενου έτους, ιδίως λόγω των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης.

Ωστόσο, και πάλι λόγω των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης, οι ρυθμοί πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθούν ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έτσι ώστε τυχόν απότομη πτώση του θα είναι βραχύβια και επομένως όχι σημαντική από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που περιλαμβάνονται στη μηνιαία έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,8% και 1,2% για το 2008, μεταξύ -1,0% και 0,0% για το 2009 και θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2010. Για τον πληθωρισμό, οι προβολές δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,2% και 3,4% για το 2008 και μετά θα μειωθεί σε επίπεδα από 1,1% έως 1,7% για το 2009. Για το 2010 ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις προβολές, θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,5% και 2,1%.

Οι προβολές έχουν υποθετικό χαρακτήρα καθώς βασίζονται σε μια σειρά τεχνικών υποθέσεων, όπως μεταξύ άλλων οι προσδοκίες της αγοράς για τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, καθώς και οι προθεσμιακές τιμές του πετρελαίου και των μη ενεργειακών εμπορευμάτων.

Επιπλέον, οι προβολές βασίζονται στην προσδοκία ότι θα μειωθούν οι μισθολογικές πιέσεις στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής. Πάντως και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές παρόμοια εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v