Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CS: «Ψηφίζει» εταιρικά ομόλογα για το 2009

Υπέρ των εταιρικών ομολόγων εμφανίζεται η Credit Suisse σε έκθεσή της που αφορά στις επενδυτικές προοπτικές για το 2009. Βλέπει περιθώρια ανόδου για μετοχές. Οι επενδυτικές συστάσεις.

CS: «Ψηφίζει» εταιρικά ομόλογα για το 2009
Υπέρ των εταιρικών ομολόγων εμφανίζεται η Credit Suisse σε έκθεσή της που αφορά στις επενδυτικές προοπτικές για το 2009 (Credit Suisse, Global Equity Strategy, 12/2008).

Ο οίκος προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2009, η ανάπτυξη στους G7 θα είναι η πλέον αδύναμη από το 1945, ενώ η θετική στροφή για την οικονομία δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, τα βασικά προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία είναι τα εξής:

α.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί το deleveraging των ΗΠΑ.

β.
Πέραν των ΗΠΑ και της Γερμανίας οι τιμές ακινήτων παραμένουν υπερτιμημένες.

γ.
Τα αποθέματα σπιτιών στις ΗΠΑ παραμένουν στο 1,7 εκατ., γεγονός που υποδεικνύει ότι οι τιμές θα «πρέπει» να υποχωρήσουν περαιτέρω.

δ. 
Ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει «σφιχτός» και οι τράπεζες έχουν ανάγκη νέα ρευστότητα από 200 έως 600 δισ. δολάρια.

ε. 
Η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα «αντίδρασης».

Τα θετικά νέα έγκεινται στο γεγονός ότι η απειλή του αποπληθωρισμού μοιάζει να απομακρύνεται, ενώ οι αγορές μάλλον υποτιμούν την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει η Fed.

---Επενδυτικές συστάσεις

Σαφώς υπέρ των εταιρικών ομολόγων εμφανίζονται οι αναλυτές του οίκου, προσδίδοντας «ελαφρώς υπέρβαρη» σύσταση για μετοχές. Όπως αναφέρει, συνεχίζει να εκτιμά ότι τα ομόλογα προσφέρουν πολύ καλύτερη αξία από τις μετοχές, καθώς το ρίσκο μη ευθυγράμμισης με τις ομολογιακές υποχρεώσεις διαμορφώνεται υψηλότερα και από το ιστορικό υψηλό του 1935.

Όπως επισημαίνει, οι μετοχές διαθέτουν ελκυστικές αποτιμήσεις. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη στις 1.050 μονάδες την τιμή-στόχο για τον S&P 500 έως τα τέλη του 2009, ενώ βλέπει περιθώριο ανόδου 19% για τον DJ Euro Stoxx και 21% για τον FTSE 100 (στις 5.000 μονάδες).  

Βασικοί παράγοντες τους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζουν είναι οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, τα υψηλά spreads των yields καθώς και η αμερικανική στεγαστική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v