Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κι άλλες "βουτιές" στις διεθνείς αγορές

Δραματική εικόνα επικρατεί στα χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Ελεύθερη πτώση στην Ασία. Περιορίζονται στο -2% οι απώλειες FTSE, DAX, CAC.

Δραματική εικόνα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Οι τιμές των εμπορευμάτων σημειώνουν κάθετες απώλειες, προκαλώντας πωλήσεις πανικού στους κλάδους ενέργειας και μετάλλων-μεταλλευμάτων.
 
Η μετοχή της BHP Billiton διολίσθησε 13% στην Ασία και η Rio Tinto 13%. Η Shell υποχωρεί 6,7%.

Η πτώση παραμένει ασυγκράτητη στον τραπεζικό κλάδο. Πάντως οι ελβετικές τράπεζες, κατόπιν αρχικής διολίσθησης εξαιτίας της ανακοίνωσης της Credit Suisse για ζημίες 1,3 δισ. φράγκα στο γ’ τρίμηνο, ανακάμπτουν, χάρη στις ενέσεις κεφαλαίων από την ελβετική κυβέρνηση. Η μετοχή της UBS ενισχύεται 4,3% και της CS 7,2%.

Οι τιμές των μετοχών βυθίστηκαν αρχικώς, με τους βασικούς δείκτες από το Τόκιο ως την Βουδαπέστη να διολισθαίνουν πάνω από 6%. Το ρωσικό χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση 9% και οι συναλλαγές διακόπηκαν εκ νέου στην αγορά Micex. Ο Nikkei στο Τόκιο διολίσθησε 11%.

Ο δείκτης FTSE άνοιξε με πτώση 3,5% στις 3.980 μονάδες, ενώ ο DAX έφθασε έως το -5% και ο CAC έως το -6%. Πάντως οι ζημίες περιορίστηκαν λίγο μετά το άνοιγμα και οι δείκτες  στην Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι κινούνται στο -2% ενώ οι προθεσμιακές αγορές προοινωίζονται, αυτή την ώρα, θετική αντίδραση στο άνοιγμα της Wall Street.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υπέστη χθες τις μεγαλυτερες ζημίες από το κραχ του 1987.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v