Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική εικόνα στις αγορές με το φόβο ύφεσης

Πτωτική εικόνα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς τα 2 τρισ. δολ. που δαπανήθηκαν για τραπεζικές διασώσεις ανά τον πλανήτη, ίσως δεν αποτρέψουν την οικονομική ύφεση. Εταιρικά κέρδη στο επίκεντρο.

Πτωτική εικόνα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς διαφαίνεται ότι τα 2 τρισ. δολ. που δαπανήθηκαν για τραπεζικές διασώσεις ανά τον πλανήτη, δεν θα κατορθώσουν να αποτρέψουν την οικονομική ύφεση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,91% στις 4.310 μονάδες, ο DAX 2,1% στις 5.109 μονάδες και ο CAC 1,56% στις 3.571 μονάδες. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ' τριμήνου των μεγάλων επιχειρήσεων ΗΠΑ και Ευρώπης.

Κατόπιν δύο συνεδριάσεων με εξαιρετικά κέρδη στο πλαίσιο των συντονισμένων επιχειρήσεων αποσόβησης της τραπεζικής κρίσης, οι πιέσεις επιστρέφουν με ένταση στους κλάδους που είναι οι πλέον ευαίσθητοι στον οικονομικό κύκλο. Επικρατούν φόβοι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα «γλιτώσει» την ύφεση, κατάσταση που θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, όπως εξάλλου δήλωσε ανοιχτά χθες η διοικητής της Federal Reserve του Σαν Φραντσίσκο, Janet Yellen.

Οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων κινούνται πτωτικά, προεξοφλώντας υποχώρηση της ζήτησης πρώτων υλών εξαιτίας της αποδυνάμωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Αρνητικά αντιδρά ο τεχνολογικός κλάδος στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της ASML, που μειώθηκαν 56%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες, κατόπιν της υποβάθμισης των προβλέψεων κερδοφορίας της PepsiCo, μεταξύ άλλων, αλλά πάντως τις ισχυρότερες πιέσεις υπέστη ο τεχνολογικός κλάδος, και ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 3,5% ενώ ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,82% και ο S&P 500 με π τώση 0,54%.

Η εικόνα είναι αρνητική για τις περισσότερες ασιατικές αγορές, αν και ο δείκτης Nikkei ανακάμπτει μια ώρα πριν το κλείσιμο και ενισχύεται 1%, ενώ νωρίτερα σημείωνε ισόποση πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v