Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο J.C. Trichet «νοσταλγεί» το Bretton Woods

«Ισως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να επιστρέψουμε στο Bretton Woods, να επιστρέψουμε στην πειθαρχία,» δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ στο Economic Club of New York.

Ο J.C. Trichet «νοσταλγεί» το Bretton Woods
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean- Claude Trichet δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι που αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, θα πρέπει να αποφασίσουν να επιστρέψουν στην «πειθαρχία» που κυβερνούσε τις αγορές στις δεκαετίες μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

«Ισως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να επιστρέψουμε στο Bretton Woods, να επιστρέψουμε στην πειθαρχία,» δήλωσε ο κ. Trichet κατόπιν ομιλίας του στο Economic Club of New York. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι αγορές χρειάζονται πειθαρχία: μακροοικονομική πειθαρχία, νομισματική πειθαρχία, χρηματιστηριακή πειθαρχία.»

Στο Bretton Woods, τα έθνη είχαν συμφωνήσει να σταθεροποιήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, να ιδρύσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να εκκινήσουν την διαδικασία επανόρθωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στον απόηχο του β’ παγκοσμίου πολέμου, ενθαρρύνοντας συντονισμένες οικονομικές πολιτικές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown έχει υπονοήσει ότι είναι αναγκαία μια δραστική αναθεώρηση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής από το 1944, όταν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ευρώπης συναντήθηκαν στο Bretton Woods του New Hampshire. Οι κανόνες που χάραξαν τότε, καθόρισαν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στα 30 χρόνια που ακολούθησαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v