Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν τελείωσε το "πάρτι" στις διεθνείς αγορές

Συνεχίζεται η αναρρίχηση στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τη γενναία τραπεζική υποστήριξη σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Τα μεγαλύτερα κέρδη «της ζωής του» αποκόμισε ο Nikkei (+14%). Κέρδη 5% για FTSE, DAX, CAC.

Συνεχίζεται η θεαματική ανάκαμψη στις ευρωαγορές, καθώς η γενναία τραπεζική υποστήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας δημιουργεί την ελπίδα ότι «το χειρότερο πέρασε», στη δραματική χρηματοοικονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 4,96% στις 4.408 μονάδες, ο DAX 5,25% στις 5.328 μονάδες και ο CAC 5,41% στις 3.722 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI World ενισχύεται 2,9% με διήμερη άνοδο άνω του 11%, τη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η Citigroup, η ING Groep και η Royal Bank of Scotland Group κερδίζουν πάνω από 11%, ενώ η Societe Generale εκτινάσσεται 12% καθώς ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου και ότι δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια.

Τα χθεσινά εκρηκτικά ράλι τιμών αποτυπώθηκαν σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές, όπου ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στη μακρά ιστορία του, αποκομίζοντας κέρδη άνω του 14%. Ισχυρά κέρδη αποκόμισαν και τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια.

Χθες στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 11,03%, τα δεύτερα υψηλότερα στην ιστορία του, μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε το κραχ του ’29. Ανάλογη ήταν η άνοδος για τους υπόλοιπους αμερικανικούς δείκτες, καθώς και για τις ευρωαγορές, που ενισχύθηκαν χθες κατά 8% ο βρετανικός FTSE και κατά 11% οι DAX και CAC.

Τα εκρηκτικά ράλι τιμών ενέπνευσε η θεαματική σύμπραξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με μέτρα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με συνολική αξία που ξεπερνά το 1,8 τρισ. ευρώ.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μελετά την επιβολή αντίστοιχων μέτρων, ύψους σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις 250 δισ. δολ., στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, συνολικής αξίας 700 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v