Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Έκτακτος δανεισμός UBS και Credit Suisse

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας έλαβαν έκτακτο δανεισμό από την κυβέρνηση της χώρας και από άλλους επενδυτές για να θωρακιστούν έναντι της κρίσης, με ταυτόχρονη κάλυψη από το Δημόσιο "τοξικών" επενδύσεων.

Ελβετία: Έκτακτος δανεισμός UBS και Credit Suisse
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας έλαβαν έκτακτο δανεισμό από την κυβέρνηση της χώρας και από άλλους επενδυτές, για να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση, με ταυτόχρονη κάλυψη από το Δημόσιο "τοξικών" επενδύσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η UBS θα λάβει από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας το ποσό των 6 δισ. ελβετικών φράγκων (5,2 δισ. δολάρια), ενώ θα τοποθετήσει "τοξικές" επενδύσεις ύψους έως 60 δισ. δολαρίων σε ειδικό fund, τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνει η κεντρική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος της χώρας Credit Suisse ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πώληση μετοχών, με στόχους τη συγκέντρωση 10 δισ. ελβετικών φράγκων από ιδιώτες επενδυτές και την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 13,7%. Επιπρόσθετα, η C.S. ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,3 δισ. φράγκων στο γ΄ τρίμηνο.

"Το ομοσπονδιακό συμβούλιο πιστεύει ότι με αυτό το πακέτο μέτρων θα υπάρξει ομαλοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελβετίας", σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης.

Το επιπλέον κεφάλαιο που λαμβάνει η UBS, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εάν μετατραπεί σε μετοχές και θεωρήσουμε ότι η τιμή ανά μετοχή φτάνει στα 20 φράγκα, μεταφράζεται σε απόκτηση από το ελβετικό δημόσιο του 9% της UBS.

Πάντως, βάσει της συμφωνίας, στο νέο fund που θα δημιουργηθεί το ελβετικό δημόσιο θα προσφέρει 54 δισ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπά 6 δισ. θα προέλθουν από την ίδια τη UBS, με το Δημόσιο να έχει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσει εάν το κρίνει αναγκαίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v