Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πραγματική οικονομία «πιέζει» τώρα τις αγορές

Οι φόβοι ότι η πραγματική οικονομία δεν θα γλιτώσει την ύφεση πιέζουν τις διεθνείς αγορές. Αισθητή πτώση για τράπεζες, μεταλλευτικές, ενισχύονται οι μετοχές "άμυνας". Πτώση 2,09% για DAX, 2,98% για FTSE.

Οι φόβοι ότι η πραγματική οικονομία δεν θα γλιτώσει την ύφεση, παρά τις πρωτοφανείς επιχειρήσεις διάσωσης τραπεζών, ασκούν έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου και τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, που παραμένουν αμφότερα δυσμενή.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 3,27% στις 4.250 μονάδες, ο DAX 2,68% στις 5.060 μονάδες και ο CAC 2,78% στις 3.5267 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα άνω του 1% για τους βασικούς δείκτες Dow Jones και S&P στην Wall Street, έναντι ανάκαμψης για τον Nasdaq μετά τη χθεσινή υποαπόδοση. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, όπως δήλωσε η διοικητής της Federal Reserve του Σαν Φραντσίσκο, Janet Yellen.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου, για τις εταιρίες JPMorgan Chase, Coca Cola Co, Wells Fargo και Ebay, καθώς και τις στατιστικές κοινοποιήσεις.

Στις χθεσινές συναλλαγές άσκησε έντονες πιέσεις η προειδοποίηση της PepsiCo για την κερδοφορία και τις πωλήσεις, ειδικά καθώς ο κολοσσός θεωρείται ότι εν γένει «αντέχει» στις οικονομικές δυσκολίες.

Στις σημερινές συναλλαγές ανά τον πλανήτη, εντονες πιέσεις υφίστανται οι κλάδοι εμπορευμάτων, που θα υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα από μια μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης. Ο μεταλλευτικός κολοσσός Rio Tinto προειδοποίησε για σημαντική επιβράδυνση στην Κίνα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις μετοχές των μεταλλευτικών βιομηχανικών κλάδων.

Η μετοχή της ThyssenKrupp διολισθαίνει 7% και της ArcelorMittal 6,1%. Η Siemens βυθίζεται 6,8% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης της Goldman Sachs για την μετοχή του μηχανολογικού κολοσσού.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τις ισχυρότερες πιέσεις, με την Societe Generale 4,6% χαμηλότερα, την UBS στο –5% και την Credit Suisse στο –7%.

Οι αμυντικές μετοχές ισχυροποιούνται καθώς οι επενδυτές αναζητούν «καταφύγια» και οι ελβετικές φαρμακοβιομηχανίες Novartis και Roche κερδίζουν 2,6% και 1,9% αντιστοίχως.

Στην αμερικανική αγορά, θα ανακοινωθούν σήμερα τα μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, ο δείκτης τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου, ο δείκτης μεταποίησης NY Fed. Επίσης, θα δημοσιευθεί η έκθεση της Federal Reserve «Beige Book» για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v