Ανοδικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές (update)

Θετικά γύρισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περίπου μια ώρα μετά το μικτό κλίμα που επικρατούσε στην έναρξη των συνεδριάσεων, καθώς επικρατεί αισιοδοξία στους κλάδους αυτοκινήτων και καυσίμων, ότι η σημερινή ομιλία Γκρίνσπαν στην FOMC για έξοδο από την ύφεση θα φέρει επενδύσεις.

Γύρισαν θετικά -ύστερα από μια ώρα νευρικότητας- τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία παρά το ότι φάνηκαν να ξεκινούν ”νευρικά” λόγω των ανακοινώσεων Deutsche Telekom για μείωση μερίσματος, ανέκαμψαν λόγω του γενικού κλίματος που θέλει τις αναμενόμενες σημερινές δηλώσεις Γκρίνσπαν για έξοδο από την ύφεση, να φέρνουν επενδυτικό κύμα σε πολλούς κλάδους.

Αυτή την ώρα, ο λονδρέζικος FTSE 100 έχει θετικό πρόσημο (+0,59%) και προσεγγίζει τις 5331,00 μονάδες, ενώ ανοδικά κινούνται πλέον και τα χρηματιστήρια Φραγκφούρτης και Παρισιού με τον DAX να κερδίζει 0,72% στις 5465,04 μονάδες, ενώ και ο CAC βρίσκεται στο +0,54% πέριξ των 4650,80 μονάδων.

Οι αγορές λοιπόν διέψευσαν τους αναλυτές που έκαναν λόγο για ”νευρικό” κλίμα λόγω των αποφάσεων της Deutsche Telekom να καθυστερήσει το πρόγραμμα δανεισμού της, αλλά και να μειώσει κατά πολύ τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της. Η μετοχή της εταιρίας υποχωρεί κατά 2,9% χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τον κλάδο.

Ωστόσο, οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή της ομιλίας του προέδρου της FED, Άλαν Γκρίνσπαν, προς την αμερικανική επιτροπή νομισματικής πολιτικής FOMC, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί για ακόμη μια φορά η έξοδος της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση, ενώ πολλές είναι οι φωνές που θέλουν την FOMC να ακολουθεί στο εξής μια πολιτική ελαφράς αυξήσεως των επιτοκίων.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η έξοδος της μεγαλύτερης οικονομίας από την ύφεση θα φέρει επενδύσεις τουλάχιστον στους κλάδους αυτοκινήτων και πετρελαίου. Για του λόγου το αληθές, τα μεγαλύτερα κέρδη παρουσιάζουν αυτή την ώρα οι μετοχές των Renault και BP κατά 2% και 1,3% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v