Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετες απώλειες στις αγορές-Πτώση futures Wall

Με κάθετη πτώση στην Ασία και διολίσθηση άνω του 2% στις ευρωαγορές, ο δείκτης MSCI World διολισθαίνει σε περιοχή bear market και τα futures προοιωνίζονται ανάλογη μοίρα για τον S&P στην Wall Street.

Με κάθετη πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια και διολίσθηση άνω του 2% στις ευρωαγορές, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI διολισθαίνει σε περιοχή bear market.

Αισθητή πτώση προοιωνίζονται για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές, καθώς αρχίζει σήμερα η ανακοίνωση αποτελεσμάτων β΄τριμήνου των μεγάλων επιχειρήσεων ΗΠΑ και Ευρώπης.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι οι μεγάλες απομειώσεις και ζημίες του χρηματοοικονομικού κλάδου θα συνεχιστούν στις ανακοινώσεις τριμήνου, ενώ θα διογκωθούν τα προβλήματα και για τους κλάδους που σχετίζονται με την κατανάλωση, εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών καυσίμων και τροφίμων.

Ο μέσος όρος των προβλέψεων αναφέρεται σε συρρίκνωση της εταιρικής κερδοφορίας 11% κατά το Q2 στις ΗΠΑ, στο τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης κερδών.

Τα futures του δείκτη Standard & Poor's 500 υποχωρούν 1%, που σημαίνει ότι ο ευρύτερος δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ενδεχομένως να διολισθήσει σε bear market σήμερα. Χθες, το βαρόμετρο S&P έκλεισε με πτώση 19,99% από το ιστορικό υψηλό τού Οκτωβρίου.

Ο δείκτης MSCI World διαμορφώνεται στις 1.352 μονάδες έχοντας πιεστεί ενδοσυνεδριακά έως τις 1.341,85 μονάδες, 20% χαμηλότερα από το ρεκόρ του, που σημειώθηκε πέρσι τον Νοέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2006.

Σε bear market βυθίστηκε ενδοσυνεδριακά, με πτώση έως τις 5.380 μονάδες και ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο. Αυτή την ώρα, ο δείκτης υποχωρεί 2,24% στις 5.389 μονάδες, ενώ ο DAX 2,24% στις 6.252 μονάδες και ο CAC 2,29% στις 4.243 μονάδες. Από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, σε bear market τοποθετεί και τον δείκτη η πτώση στις 5.380 μονάδες περίπου.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος κατόπιν της εκτίμησης της Lehman Brothers ότι εξαιτίας ρυθμιστικών αλλαγών, οι πάροχοι στεγαστικών πιστώσεων Fannie Mae και Freddie Mac θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν επιπλέον 46 δισ. και 29 δισ. δολ.

Η UBS βυθίζεται 4,1% και η Deutsche Bank 3,6%. Η Bank of Ireland διολίσθησε 8,7% κατόπιν ανακοίνωσης ότι η επιβράδυνση της ιρλανδικής οικονομίας και η παγκόσμια έλλειψη ρευστότητας θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στα κέρδη.

Οι απογοητευτικές δηλώσεις των μεγάλων δυνάμεων στην σύνοδο κορυφής της G8 όσον αφορά τις δυνατότητες συγκράτησης της ανόδου των τιμών πετρελαίου και τροφίμων επιτείνουν τις πιέσεις.

Πολύ μεγάλη πτώση σημειώνεται στον κατασκευαστικό κλάδο της Βρετανίας, κατόπιν της ανακοίνωσης της βρετανικής κατασκευαστικής Persimmon (-8%) για βύθιση πωλήσεων κατά το ένα τρίτο. Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley διολισθαίνει 22,6%.

Οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις επιτείνουν τις πιέσεις, κατόπιν της χθεσινής διολισθησης του πετρελαίου κατά 4 δολάρια και η Shell υποχωρεί 2,7% ενώ η BP 2,2%.

Στις αμερικανικές συναλλαγές, η ανακοίνωση της Alcoa που θα κάνει την έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β΄τριμήνου, έχει προγραμματιστεί για μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Κατά την διάρκεια των συναλλαγών, θα ανακοινωθούν στατιστικά μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις, ο δείκτης μεταπώλησης κατοικιών Μαΐου, που εκτιμάται ότι μειώθηκε 2,8%, ο δείκτης καταναλωτικής πίστης του ιδίου μήνα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v