Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι που σκιάζουν τις αγορές

Οι αγορές έχουν δύο βασικούς φόβους: πολεμική σύγκρουση με συμμετοχή ΗΠΑ ή Ισραήλ με το Ιράν και πιθανή νέα κατάρρευση κάποιας αμερικανικής τράπεζας. Είναι δύο φόβοι που "στοιχειώνουν" τους επενδυτές.

  • John Authers, Investment Editor
Οι φόβοι που σκιάζουν τις αγορές
Η αμερικανική αγορά βρίσκεται μία στροφή πριν από την bear market. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έπειτα από μία ιδιαίτερα άγρια ημέρα συναλλαγών, ο S&P 500 βρίσκεται 19,99% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του, το οποίο άγγιξε τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ακριβής ορισμός της bear market είναι πτώση 20% από το υψηλότερο επίπεδο ενός χρηματιστηριακού δείκτη.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας υπέδειξε ότι η ψυχολογία της αγοράς κυριαρχείται από δύο φόβους: από τους κινδύνους λόγω ενδεχόμενης επίθεσης ενάντια στο Ιράν και από τον αντίστοιχο πιθανής κατάρρευσης αμερικανικής τράπεζας. Χάρη στις προθεσμιακές αγορές και σε αυτές πιστωτικών παραγώγων μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτούς τους φόβους.

Βάσει της Intrade market, οι πιθανότητες επίθεσης κατά του Ιράν με συμμετοχή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ έως τον Σεπτέμβριο είναι 18%. Μία τέτοια επίθεση θα ήταν οδυνηρή για τις αγορές, ενώ το πετρέλαιο έχει στηρίξει σε αυτό το ενδεχόμενο το ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Τη Δευτέρα η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών ήταν η ισχυρότερη για έναν μήνα, ύστερα από πρωτοσέλιδα που υποστήριζαν ότι το Ιράν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Δύση.

Αυτό οδήγησε σε ράλι τον S&P 500, το οποίο έληξε όμως με "σπασμούς" από τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, με αιχμή του δόρατος τη Freddie Mac, της οποίας ο τίτλος κάποια στιγμή υποχωρούσε 32%.

Σαφώς αυτό ακολουθήθηκε από εντεινόμενη ανησυχία για τις αμερικανικές τράπεζες. Τον Μάρτιο οι αγορές ανακουφίστηκαν καθώς η Bear Stearns διασώθηκε. Κατόπιν, όμως, υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερες από 8.000 ασφαλισμένες τράπεζες. Οι πιο πολλές δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να προκαλέσουν παρέμβαση για να διασωθούν. Συλλογικά, η κατάστασή τους είναι πολύ κακή.

Επιπρόσθετα, η αξία αγοράς ασφάλειας έναντι του ενδεχόμενου κατάρρευσης μεγάλων τοπικών τραπεζών έχει διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης KBW έχει υποχωρήσει 36%.

Οι δύο παραπάνω φόβοι έκαναν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους, οδηγώντας σε πτώση τον S&P 500. Τη Δευτέρα, παρά την απομάκρυνση του ενδεχομένου σύγκρουσης Δύσης - Ιράν, ο φόβος για τις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα ο S&P 500 να ξαναπεράσει στις… αρκούδες.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v