Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G8: Αδυναμία στις τιμές πετρελαίου

Ο "μαύρος χρυσός" βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των G8, οι οποίοι απομάκρυναν τις προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να διασώσουν την παγκόσμια οικονομία από την επίδραση των ακριβών τιμών πετρελαίου.

  • Krishna Guha και David Pilling (Τογιάκο)
G8: Αδυναμία στις τιμές πετρελαίου
Οι ηγέτες της ομάδας των οκτώ κορυφαίων βιομηχανικών οικονομιών του πλανήτη απομάκρυναν τις προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να διασώσουν την παγκόσμια οικονομία από την επίδραση των ακριβών τιμών πετρελαίου.

Η αναρρίχηση των τιμών του αργού ήταν ένα από τα πιο «βαριά» θέματα συζήτησης στη συνάντηση των ηγετών των κυβερνήσεων της G8.

Ο κ. Nicolas Sarkozy, ο Γάλλος Πρόεδρος, επανέλαβε την έκκληση προς τους πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή. Αλλά ο κ. Jose Manuel Barroso, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν είναι πολλά εκείνα που μπορούν να κάνουν οι G8 για να επηρεάσουν την τιμή του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

«Ειλικρινώς, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας», είπε ο κ. Barroso προσθέτοντας: «Θα πρέπει να θέσουμε τέρμα στη χρόνια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Η κ. Angela Merkel, η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε ότι λίγα είναι εκείνα που μπορούν να γίνουν χωρίς τη σύμπραξη των αναδυόμενων οικονομιών, που αυξάνουν ταχύτατα την κατανάλωση ενέργειας.

«Θα πρέπει να θέσουμε το ζήτημα εκ νέου στην αντζέντα όταν συναντηθούμε με την Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική», δήλωσε η κ. Merkel. Αυτές οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη.

Οι ηγέτες της G8 σήμερα Τρίτη αναμένεται να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στις τιμές τροφίμων, τη θέση των πιστωτικών αγορών, τη χρηματοοικονομική κατάσταση και την ανάγκη αντιμετώπισης της λαϊκής εχθρότητας απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και στις ξένες επενδύσεις.

Οι ηγέτες της G8 αναμένεται επίσης να αγγίξουν το θέμα του δολαρίου, με την ομάδα να δηλώνει ενωμένη στην επιθυμία για ισχυρό δολάριο, εν μέρει για να βοηθήσουν στη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς και για να αφαιρέσουν τις πιέσεις από τους εξαγωγείς άλλων οικονομιών.

Αλλά, εν τη απουσία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η δυνατότητα βοήθειας του δολαρίου είναι περιορισμένη. «Δεν είναι ξεκάθαρο τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να μεταβληθεί η αξία του δολαρίου, πέρα από τυχόν αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο κ. Robert Zoellick, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι η Federal Reserve χρειάζεται να ισορροπήσει την επιθυμία της για ισχυρότερο δολάριο με την ανάγκη υποστήριξης της αμερικανικής ανάπτυξης.

Με χαμηλές προσδοκίες για την οικονομία, η προσοχή ήδη στρέφεται στο κατά πόσον οι G8 θα κατορθώσουν να φτάσουν σε κάποια συμφωνία για δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών καυσαερίων ώστε να καταπολεμηθούν οι κλιματικές αλλαγές - μια πολιτική απόφαση που θα έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να συνεχίζουν να αντιστέκονται στις πιέσεις για συμφωνία σε μεσοπρόθεσμη δέσμευση στόχων (2020 - 2030) για μείωση των ρυπογόνων αερίων. Η Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες έχουν σηματοδοτήσει ότι θέλουν να υπογράψουν έναν παγκόσμιο στόχο μείωσης στο ήμισυ των ρύπων έως το 2050, εάν οι βιομηχανικές χώρες αποδεχτούν ότι κι αυτές θα υποβληθούν σε μεσοπρόθεσμους στόχους.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v