Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε bear market ο παγκόσμιος δείκτης MSCI

Έντονες πιέσεις επικρατούν στις ευρωαγορές, με διολίσθηση σχεδόν 2% από το άνοιγμα, που ωθεί τον δείκτη MSCI World σε περιοχή bear market.

Έντονες πιέσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αισθητή πτώση σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς βαθαίνουν οι ζημίες στον τραπεζικό κλάδο και ο πληθωρισμός απειλεί με ασφυξία τις οικονομίες.

Οι διεθνείς μετοχές βρίσκονται πλέον σε περιοχή bear market, βάσει του παγκόσμιου δείκτη MSCI, ο οποίος στις 341,85 μονάδες κινείται 20% χαμηλότερα από το ρεκόρ του, που σημειώθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2006.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η πιστωτική αποστράγγιση και η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου είχαν σοβαρές επιπτώσεις στα επιχειρηματικά κέρδη και κατά το β΄ τρίμηνο, για τα αποτελέσματα του οποίου οι ανακοινώσεις ξεκινούν σήμερα το βράδυ στη Νέα Υορκη με την Alcoa.

Η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε 11% στο δεύτερο τρίμηνο.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος κατόπιν της εκτίμησης της Lehman Brothers ότι εξαιτίας ρυθμιστικών αλλαγών οι πάροχοι στεγαστικών πιστώσεων Fannie Mae και Freddie Mac θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν επιπλέον 46 δισ. και 29 δισ. δολ.

Η UBS βυθίζεται 3,6% και η Deutsche Bank 2,9%.

Οι απογοητευτικές δηλώσεις των μεγάλων δυνάμεων στη σύνοδο του G8 όσον αφορά στις δυνατότητες συγκράτησης της ανόδους των τιμών πετρελαίου και τροφίμων επιτείνουν τις πιέσεις.

Εντονότατες είναι οι πιέσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο της Βρετανίας, κατόπιν της ανακοίνωσης από την κατασκευαστική Persimmon (-8%) για βύθιση πωλήσεων κατά ένα τρίτο. Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley διολισθαίνει 22,6%.

Οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις επιτείνουν τις πιέσεις, κατόπιν της πτώσης του πετρελαίου κατά 4 δολάρια χθες και η Shell υποχωρεί 2,7% ,ενώ η BP 2,2%.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν με πτώση στο 2% και μία ώρα μετά το άνοιγμα ο FTSE διολισθαίνει 2,49% στις 5.375 μονάδες, ο DAX 2,42% στις 6.241 μονάδες και ο CAC 2,46% στις 4.235 μονάδες. Από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, σε bear market τοποθετεί και τον δείκτη FTSE η πτώση στις 5.380 μονάδες περίπου.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια διολίσθησαν νωρίτερα, πιέζοντας τον περιφερειακό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2006.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 1,2%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο αποδυναμώθηκε 2,42% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 3,41%.

Η Wall Street σημείωσε απώλειες στη συνεδρίαση της Δευτέρας και ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,5%, ενώ ο Nasdaq με πτώση 0,09% και ο S&P υποχώρησε 0,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v