Futures και Welteke ”βαραίνουν” τις ευρωαγορές

Η αρνητική εικόνα των futures στη Wall προστίθεται στα σχόλια του προέδρου της Bundesbank και μέλους της ΕΚΤ, E. Welteke περί μη επικείμενης μείωσης των ευρωεπιτοκίων και ”παράλογης ανόδου του DAX”, παγιώνοντας το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η αρνητική εικόνα των futures στη Wall προστίθεται στα σχόλια του Welteke περί μη μείωσης των ευρωεπιτοκίων και ”παράλογης ανόδου του DAX”, παγιώνοντας το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ernst Welteke δήλωσε σήμερα ότι η σε διψήφιο ποσοστό άνοδος του DAX από τις αρχές του έτους είναι ”εκτός λογικής”. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, ο κ. Welteke υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω μείωσή τους, καθώς βρίσκονται σε αρκούντως χαμηλά επίπεδα ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

”Η αγορά περιμένει δύο πράγματα. Κατά πρώτον, το πόσο ”επικίνδυνες” είναι οι νομισματικές διακυμάνσεις. Κατά δεύτερον, η αγορά θέλει να μάθει αν τα τελευταία ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να ενισχύουν τα μεγέθη των ευρωπαϊκών εταιριών”, επισημαίνει ο Rolf Elgeti, αναλυτής της Commerzbank.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Ευρωζώνη καταγράφηκε στα 3,7 δισ. ευρώ το Μάιο, από τα 3,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και έναντι των 8,8 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2002.

Από τις ΗΠΑ, αναμένονται στις 17:00 ώρα Ελλάδος τα στοιχεία για τον δείκτη Leading Indicators Ιουνίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο του δείκτη κατά 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το άνοιγμα της Wall ανακοινώνουν αποτελέσματα δύο εταιρίες του Dow 30, η 3Μ και η Merck, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Texas Instruments.

Ανοδικά κατά 1% περίπου κινούνται οι τίτλοι του Reuters στο Λονδίνο, μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τη Merrill Lynch σε ”neutral” από ”sell”.

Τις ευεργετικές επιδράσεις από την αναβάθμιση της δέχεται και η μετοχή της BP. H UBS αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού σε ”buy2” από ”neutral 2”.

Ωστόσο, πιέσεις δέχονται οι τίτλοι του βιομηχανικού ομίλου Norsk Hydro, μετά τα μη ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο.

Ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη ενίσχυση σήμερα του ευρώ να επαναφέρει στο προσκήνιο της ανησυχίες για τις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Έτσι, η μετοχή της BMW βρίσκεται στο –1%, της VW στο –1,7% και της Daimler Chrysler στο –0,5%.

Στις 4.065 μονάδες και το -0,19% διαμορφώνεται ο FTSE. Ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφεται χαμηλότερα κατά 1,53%, στις 3.315,14 μονάδες.

Στις 3.095 μονάδες και το -1,07% ο CAC 40 στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v