E. Welteke: Παράλογη η άνοδος του DAX (update)

Παράλογη χαρακτήρισε την σε διψήφιο ποσοστό άνοδο του DAX από την αρχή του έτους το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Bundesbank, Ernst Welteke, ενώ υποστήριξε ότι δεν συντρέχει, επί του παρόντος, λόγος μείωσης των επιτοκίων του ευρώ.

E. Welteke: Παράλογη η άνοδος του DAX  (update)
Παράλογη χαρακτήρισε την σε διψήφιο ποσοστό άνοδο του DAX από την αρχή του έτους το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Bundesbank, Ernst Welteke, ενώ υποστήριξε ότι δεν συντρέχει, επί του παρόντος, λόγος μείωσης των επιτοκίων του ευρώ, καθώς είναι αρκετά χαμηλά για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Αναλυτικότερα, ο Ernst Welteke δήλωσε ότι το ράλι του DAX από την αρχή του έτους ”είναι εκτός λογικής”, διερωτώμενος ”πώς είναι δυνατόν οι εταιρίες του DAX να αυξάνουν τόσο πολύ την αξία τους και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ελάχιστα”.

”Από την άλλη μεριά, αυτό δείχνει την αισιοδοξία της αγοράς για το μέλλον και αποτελεί σημάδι ότι οι εταιρίες έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, ο κ. Welteke υποστήριξε ότι ”δεν υπάρχει ανάγκη για να δράσουμε αυτή τη στιγμή”.

”Οι αναγκαίες συνθήκες για ισχυρότερη ανάπτυξη υπάρχουν ήδη”, συμπλήρωσε το μέλος της ΕΚΤ.

Τα σχόλια του κ. Welteke απηχούν τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του αποχωρούντος προέδρου της Τράπεζας Wim Duisenberg όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, οι οποίοι αμφότεροι έχουν πει ότι τα επιτόκια είναι επαρκώς χαμηλά ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ.

Εξάλλου, τα futures επί των επιτοκίων δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, μετά την τρίτη κατά σειρά μείωσή τους τον περασμένο μήνα στο 2%.

Ειδικότερα, το επιτόκιο του Euribor τριών μηνών με λήξη το Δεκέμβριο κινείται σήμερα περί το 2,13% στη Φρανκφούρτη, σε σχέση με το 1,94% δύο εβδομάδες νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v