Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές υπό απειλή πληθωρισμού

Υποχωρούν οι ευρωαγορές, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο εξαιτίας της "έκρηξης" τιμών καυσίμων και τροφίμων. Εντονες πιέσεις στο λιανεμπόριο κατόπιν της υποβάθμισης στόχων της Coca-Cola 3Ε.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές στο τέλος της δεύτερης συνεχόμενης πτωτικής εβδομάδας συναλλαγών, αν και το τελικό κλείσιμο θα καθορίσουν πιθανότατα τα μεγέθη για τον πληθωρισμό ΗΠΑ, το απόγευμα.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό κυριαρχούν στις συναλλαγές και οι πιέσεις είναι έντονες στον κλάδο λιανεμπορίου κατόπιν της υποβάθμισης των ετήσιων στόχων της Coca-Cola 3Ε, που διολισθαίνει 15%, εξαιτίας της πτώσης των καταναλωτικών δαπανών στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,88% στις 5.7391 μονάδες, ο DAX 0,61% στις 6.673 μονάδες και ο CAC 0,84% στις 4.634.

Εντονες είναι οι πιέσεις και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, κατόπιν της υποβάθμισης της σύστασης της Goldman Sachs για την BMW και την ανακοίνωση μείωσης των ευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων συνολικά κατά 7,8%.

Η BMW υποχωρεί 2,6% και η Daimler ακολουθεί με πτώση 0,9%.

Αντιθέτως πάντως, η Goldman Sachs αναβάθμισε τις μετοχές της Michelin και της Peugeot Citroen.


Η κινητικότητα συνεχίζεται στην μετοχή της Inbev (-2,7%) , κατόπιν δημοσιεύματος ότι η Anheuser-Busch προσεγγίζει την μεξικανική Grupo Modelo για να αποκρούσει την προσφορά εξαγοράς της που ανήγγειλε χθες η Inbev.

Στον αντίποδα, η HBOS πρωτοστατεί στο «ράλι» των βρετανικών τραπεζών, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας να απαιτήσει κοινοποίηση των επενδυτικών θέσεων short-selling στην διάρκεια αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και να περιορίσει τον δανεισμό μετοχών σε επενδυτές που τοποθετούνται υπέρ πτώσης μετοχών.

Η HBOS εκτινάσσεται 7,4% και η Barclays κερδίζει 1,9%.

Μικτή ήταν η εικόνα στις ασιατικές συνεδριάσεις και ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύθηκε 0,6%, μειώνοντας τις απώλειές του για την εβδομάδα κοντά στο 6,2%.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,39%, αλλά οι πιέσεις ήταν έντονες στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, εξαιτίας κυρίως πιέσεων σε ασφαλιστικους ομίλους και ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα κλείνει την εβδομάδα με πτώση 13%.

Το πετρέλαιο προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στις αμερικανικές συναλλαγές, με τους δείκτες να ενισχύονται αισθητά αρχικώς, καθώς υποχωρούσε οι «μαύρος χρυσός» αλλά να περιορίζουν τα κέρδη στη συνέχεια, όταν ανέκαμψαν εκ νέου οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Τελικώς, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,48%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,43% και ο S&P 0,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v