Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καθολική" πτώση λόγω επιτοκίων, Κίνας

Οι αυστηρές θέσεις για τον πληθωρισμό που υιοθετούν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αλλά και η πτώση της αγοράς της Κίνας πιέζουν τις ευρωαγορές. Σταθεροποιητικό προμηνύεται το άνοιγμα της Wall.

Οι αυστηρές θέσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που υιοθετούν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη κυριαρχούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και ασκούν έντονες πιέσεις σε όλο το φάσμα.

Η ημέρα ξεκίνησε με την κάθετη πτώση 8,5% στο Χρηματιστήριο της Κίνας, μετά την επιβολή νέας αύξησης στα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Federal Reserve, κ. Ben S. Bernanke, για «αποφασιστική πάταξη των πληθωριστικών προοπτικών» θεωρήθηκαν σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες πιέσεις σε όλες τις ασιατικές αγορές και στις πρωινές ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Η πτώση στις ευρωαγορές ξεπέρασε το πρωί το 1%, αλλά το μεσημέρι οι απώλειες περιορίζονται κάπως και ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,347% στις 5.857 μονάδες, ο DAX 0,77% στις 6.763 μονάδες και ο CAC 0,78% στις 4.761 μονάδες.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται και πάλι στον τραπεζικό χώρο. Η Deutsche Bank διολισθαίνει 2%, η Barclays 3,3% και η Societe Generale 1,3%. Νωρίτερα στην Κίνα η μετοχή της Industrial & Commercial Bank διολίσθησε 8,4% και της Shanghai Pudong Development 10%.

Η Fortis διολισθαίνει 5,9% κατόπιν υποβάθμισης από τη Merrill Lynch και η ICAP 4,8% κατόπιν υποβάθμισης από την Credit Suisse.

Η Dexia υποχωρεί 3,1% μετά την υποβάθμισή της από την BNP Paribas.

Κατά τα λοιπά, η Tesco διολισθαίνει 3,2% μετά τις χαμηλότερες των αναμενομένων πωλήσεις στη βρετανική αγορά, καθώς μειώνονται αισθητά οι δαπάνες των Βρετανών.

Πτώση μετά τη χθεσινή σταθεροποίηση προοιωνίζονται για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές.

Θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Απριλίου, καθώς και μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ABC/Wash. Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v