Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση σταθεροποίησης μετά το "ξεπούλημα"

Επιχείρηση σταθεροποίησης καταβάλλουν οι ευρωαγορές, μετά την "ελεύθερη πτώση" σε Wall και Ασία λόγω της τρελής κούρσας του πετρελαίου και του καλπασμού της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Επιχείρηση σταθεροποίησης καταβάλλουν οι ευρωαγορές, μετά την "ελεύθερη πτώση" στη Wall και στην Ασία λόγω της τρελής κούρσας του πετρελαίου και του καλπασμού της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται χάρη στις δεικτοβαρείς ενεργειακές επιχειρήσεις 0,13%, στις 5.914 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,14%, στις 6.894 μονάδες, και ο CAC διαμορφώνεται με ανεπαίσθητη άνοδο στις 4.795 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχει διολισθήσει 22% από το υψηλό του Ιουνίου 2007 εξαιτίας των ζημιών από την πιστωτική κρίση, οι οποίες πλησιάζουν τα 400 δισ. δολ., λόγω της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου και της ανόδου στον πληθωρισμό.

Έντονες πιέσεις υφίστανται οι αεροπορικές επιχειρήσεις, με πτώση για την Air - France (1,6%)  και τη Lufthansa.

Η Daimler διολισθαίνει 1%, ενώ νωρίτερα η Toyota υποχώρησε 2,7%.

Οι πιέσεις επιμένουν στον τραπεζικό κλάδο και η UBS υποχωρεί 3,6%, ενώ η Commerzbank 1,6%

Η Royal Bank of Scotland υποχωρεί 1,3%. Οι μέτοχοι δέχτηκαν να εξαγοράσουν το 95,1% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 12 δισ. στερλινών.

Η Barclays χάνει 0,8% κατόπιν δημοσιεύματος της "Sunday Telegraph" ότι συζητά με sovereign wealth funds για να εξασφαλίσει 3 δισ. στερλίνες.

Οι επενδυτές αναμένουν και τις εξελίξεις όσον αφορά στη Lehman Brothers, που αναμένεται να ανακοινώσει πρόωρα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και αύξηση κεφαλαίου ίσως 5 δισ. δολ.

Η Volvo και η MAN υποχωρούν 4,9% και 2,7% αντιστοίχως κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης από τη UBS για τις μετοχές τους.

Στον αντίποδα, η UBS αναβάθμισε τη Scania.

Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη στα 137 δολ., έχοντας ανέλθει την Παρασκευή πάνω από τα 139 δολ. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ άνοδος της ανεργίας στο 5%.

Το αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης Dow Jones να κλείσει τη συνεδρίαση με απώλειες 3,13% για την ημέρα και 3,5% για την εβδομάδα, ο Nasdaq υποχώρησε αντιστοίχως 2,9% και 1,9% και ο S&P εμφάνισε πτώση 3% στη συνεδρίαση και 2,9% στην εβδομάδα.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής και στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με τον FTSE να υποχωρεί 1,48% και τον DAX 1,99%.

Στην Ασία το πρωί επικράτησε "ελεύθερη πτώση", τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογικών ομίλων, ασκώντας ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και της Κορέας. Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας, της Αυστραλίας και των Φιλιππίνων παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 1,4%, ενώ Nikkei 1,74%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v