Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης οι ευρωαγορές

Η ανατίμηση του δολαρίου κατόπιν των δηλώσεων του διοικητή της Fed ασκεί έντονες πιέσεις στις τιμές εμπορευμάτων και τις μετοχές των εταιριών του κλάδου και ωθεί χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures Wall.

Η ανατίμηση του δολαρίου κατόπιν των δηλώσεων του διοικητή της Fed ασκεί έντονες πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τις μετοχές των εταιριών του κλάδου και ωθεί χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures Wall.

Η μετοχή της BP υποχωρεί 1,2%, της Total 1,4% και της Royal Dutch 1,4%, ενώ το πετρέλαιο διολισθαίνει κάτω από τα 124 δολάρια.

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν και οι τιμές των μετάλλων, και αναλόγως των μεταλλευτικών εταιριών, όπως η Anglo American που υποχωρεί 1,8%.

Ο δείκτης FTSE απώλεσε το επίπεδο των 6000 μονάδων από νωρίς το πρωί, εν μέρει και εξαιτίας μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Vodafone Group, που διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Ο δείκτης υποχωρεί το μεσημέρι 1,56% στις 5.961 μονάδες, ο DAX αποδυναμώνεται 1,28% στις 6.927 μονάδες και ο CAC κινείται κατά 1,73% χαμηλότερα στις 4.895 μονάδες.

Οι πιστωτικές ανησυχίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις συναλλαγές κατόπιν των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος μείωσης επιτοκίων.

Οι βρετανικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις υποχωρούν περαιτέρω κατόπιν της σύστασης της UBS για «πώληση» μετοχών εταιριών εξαιτίας της επιδείνωσης στην αγορά στεγαστικής πίστης.

Η Persimmon υποχωρεί 2%, η Bellway 2,4% και η Redrow 5,6%.

Η Royal Bank of Scotland ανακάμπτει πάντως 2% μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Morgan Stanley σε «υπερστάθμιση».

Η Peugeot υποχωρεί 2,1% και η Continental 3,5% κατόπιν υποβάθμισής τους από την Societe Generale.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στα futures της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση σημαντικής υποχώρησης στον δείκτη ISM του κλάδου υπηρεσιών.

Απώλειες 0,26% για τον Dow Jones, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500, με πτώση 0,25% και 0,39% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v