Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: "Έχει δρόμο" η ανάκαμψη της οικονομίας

Με αρκετά τρίμηνα αδύναμης ανάπτυξης θα βρεθούν αντιμέτωπες οι χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την «πρώτη έκδοση» του εξαμηνιαίου Economic Outlook. Στο 1,7% η ανάπτυξη για ευρωζώνη και στο 1,2% για τις ΗΠΑ.

ΟΟΣΑ: Έχει δρόμο η ανάκαμψη της οικονομίας
Με αρκετά τρίμηνα αδύναμης ανάπτυξης θα βρεθούν αντιμέτωπες οι χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την «πρώτη έκδοση» του εξαμηνιαίου Economic Outlook. Στο 1,7% η ανάπτυξη για ευρωζώνη και στο 1,2% για τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνεται στο Editorial της έκθεσης – το οποίο φέρει τον τίτλο «After the storm?» - οι προβλέψεις ενδέχεται να υποβαθμιστούν ή να αναβαθμιστούν, με δεδομένη τη συνέχεια της κρίσης στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, την υποχώρηση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς αλλά και τις υψηλές τιμές εμπορευμάτων.

Στα βασικά συμπεράσματα του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες προβλέψεις:

α. Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα παραμείνει «στάσιμη» έως εντός του 2008, με την όποια ανάκαμψη να καταγράφεται μετά τη βελτίωση των συνθηκών στην στεγαστική αγορά.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 1,2% (από 2,2% το 2007), ενώ θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,1% το 2007. Αναμένει, όμως, σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού 3,2% φέτος στο 2% το 2009.

β. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παραμείνει «συγκρατημένη» φέτος, λόγω σφιχτότερων πιστωτικών αγορών, μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, χαμηλότερης εξαγωγικής δραστηριότητας.

Όμως θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει στα επίπεδα που επιθυμεί η ΕΚΤ εντός του 2009. Για την ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 1,7% και υποχώρησή της στο 1,4% για το 2009, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 3,4% για το 2008 αλλά και υποχωρεί στο 2,4% το 2009.

Για το σύνολο του ΟΟΣΑ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος στο 1,8% και θα υποχωρήσει στο 1,7% το 2009, ενώ ο πληθωρισμός από 3% το 2008 θα αποκλιμακωθεί στο 2,1% εντός του επόμενου έτους.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στο Editorial, ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών θα χρειαστούν αρκετό διάστημα για να «συνέλθουν» από την πρόσφατη κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v