Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Β&Β επαναφέρει τραπεζικές πιέσεις στις αγορές

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωαγορές μετά την «επιχείρηση διάσωσης» της βρετανικής Bradford & Bingley, που επαναφέρει τις έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πτωτικά και τα futures της Wall.

Πτωτικές τάσεις έπειτα από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις ανάκαμψης εμφανίζουν οι ευρωαγορές, κατόπιν της «επιχείρησης διάσωσης» της βρετανικής τράπεζας στεγαστικών δανείων Bradford & Bingley, που επαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται στον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπου η Bradford & Bingley (-23%), η μεγαλύτερη επιχείρηση πιστώσεων προς γαιοκτήμονες της Βρετανίας, πώλησε το 23% στο private equity TPG.

Η ανακοίνωση διαψεύδει τις ελπίδες ότι οι επιπτώσεις από το αμερικανικό subprime, την κρίση που ξεκίνησε με τις αδυναμίες αποπληρωμής υψηλής επικινδυνότητας στεγαστικών πιστώσεων, έχουν κατά κύριο λόγο εκτονωθεί.

Η HBOS διολισθαίνει 7,7%, η Alliance & Leicester βυθίζεται 6,1%, ενώ η JP Morgan και η Merrill Lynch υποχωρούν στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη.

Έντονες είναι οι πιέσεις και στον αεροπορικό κλάδο, κατόπιν ανακοίνωσης της ΙΑΤΑ ότι οι εταιρίες θα ανακοινώσουν ζημίες τουλάχιστον 2,3 δισ. δολ. φέτος εξαιτίας του κόστους καυσίμων.

Η Air France-KLM διολισθαίνει 3,5% και η Lufthansa 2,5%.

Την πτώση περιορίζουν οι κλάδοι εμπορευμάτων, που συνεχίζουν να ενισχύονται κατόπιν της ανόδου στις τιμές των μετάλλων. Η BHP Billiton ενισχύεται 2,3% και η Rio Tinto 1,5%.

Η Michelin υποχωρεί 3,1% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης της Credit Suisse και η Continental 2%.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,68% στις 6.012 μονάδες, ο DAX 1,01% στις 7.024 μονάδες και ο CAC 1,38% στις 4.945 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα με έντονες τραπεζικές πιέσεις για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Αναμένεται να ανακοινωθεί συρρίκνωση του δείκτη ISM μεταποίησης επί τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, ενώ θα δημοσιοποιηθούν και τα μεγέθη για τις κατασκευαστικές δαπάνες Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v