Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 10α γενέθλια της ΕΚΤ και η "κακιά νεράιδα"

Η εκτίναξη των τιμών καυσίμων και τροφίμων επισκιάζει τα γενέθλια της ΕΚΤ, καθώς ξεκινούν στη Φρανκφούρτη οι εορτασμοί των 10 χρόνων από τη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.

Τα 10α γενέθλια της ΕΚΤ και η κακιά νεράιδα
Η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα επισκιάζει τα δέκατα γενέθλια της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στη Φρανκφούρτη για τον εορτασμό των 10 χρόνων από τη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.

Το ύφος των εορτασμών καθόρισε παραμονές της συνόδου ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, υπενθυμίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζας πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά, όσον αφορά στην οικονομία και στις θέσεις εργασίας, την άρση της συγκράτησης του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του '70.

"Η ανεπαρκής απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση του '70 προκάλεσε τεράστια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα και πληρώσαμε πολύ ακριβά το τίμημα για εκείνο το λάθος", δήλωσε ο κ. Trichet σε συνέντευξή του στο γαλλικό δικτυακό τόπο Mediapart.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 15 μελών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την κατάσταση της οικονομίας σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, πριν από τους εορτασμούς για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της ΕΚΤ, τους οποίους θα παρακολουθήσουν επίσης κεντρικοί τραπεζίτες και καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Angela Merkel.

"Ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή", δήλωσε αξιωματούχος στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας την ατζέντα των υπουργικών συνομιλιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v