Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή τραπεζικών πιέσεων στις ευρωαγορές

Πτωτικά ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς η πώληση μεριδίου της Bradford & Bingley (-26%), επαναφέρει τον «εφιάλτη» του subprime στο επίκεντρο και οδηγεί χαμηλότερα τους τραπεζικούς τίτλους.

Πτωτικά ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές και υποχωρούν μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς η πώληση μεριδίου της βρετανικής Bradford & Bingley, επαναφέρει τον «εφιάλτη» του subprime στο προσκήνιο.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ειδικά στην Βρετανία όπου η Bradford & Bingley (-26%) πώλησε το 23% στο private-equity TPG.
 
Οπως σχολιάζουν αναλυτές, η κίνηση της Β&Β είναι «αυτό ακριβώς που ελπίζαμε ότι είχε σταματήσει να συμβαίνει.»

Η HBOS καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, της τάξης του 14%. Η Alliance & Leicester διολισθαίνει 8,2%.

Την πτώση περιορίζουν οι κλάδοι εμπορευμάτων, που συνεχίζουν υψηλότερα κατόπιν της ανόδου των τιμών των μετάλλων. Η BHP Billiton ενισχύεται 2,3% και η Rio Tinto 1,5%.

Κατά τα λοιπά, η Michelin υποχωρεί 3,1% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης της Credit Suisse και η Continental 2%.

Ο δείκτης FTSE υποχωρει 0,84% στις στις 6.002 μονάδες, ο DAX 0,66% στις 7.049 μονάδες και ο CAC 1,03% στις 4.962 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν νωρίτερα επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, χάρη στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις και τις χαλυβουργίες, κατόπιν της ανάκαμψης των τιμών μετάλλων και την αναβάθμιση της Posco από την Lehman Brothers.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε ράλι 1,5%, μετά και την ανακοίνωση εξαγοράς της CMDA από την China Telecom. Στο 0,5% τα κέρδη για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος σε διάστημα δύο συνεδριάσεων έχει σημειώσει κέρδη 2,1%, για τον δείκτη Nikkei τα κέρδη ανήλθαν στο 0,5%.

Την Παρασκευή επικράτησαν μικτά πρόσημα στο κλείσιμο της Wall Street, καθώς το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα καλύτερα των προσδοκιών μεγέθη που εμφάνισαν οι Dell και Marvell μετριάστηκε από τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ο Dow Jones έκλεισε οριακά χαμηλότερα -0,06% με αποτελεσμα να περιοριστεί η εβδομαδιαία μεταβολή του στο 1,2%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,04%. Αντίθετα, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,57%, βελτιώνοντας την εβδομαδιαία απόδοσή του στο 3,2% και τη μηναία στο 4,6%. Με μικρότερα κέρδη (0,15%) έκλεισε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.400,37 μονάδες, με αποτέλεσμα σε μηνιαία βάση να εμφανίσει άνοδο κατά 1,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v