Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά τη Wall

Οι πιστωτικές ανησυχίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις συναλλαγές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται χαμηλότερα στον απόηχο της πτώσης της Wall λόγω Lehman και B. Bernanke.

Οι πιστωτικές ανησυχίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις συναλλαγές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται χαμηλότερα στον απόηχο της πτώσης της Wall λόγω Lehman και B. Bernanke.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,34% στις 5.976 μονάδες, ο DAX 1,35% στις 6.924 μονάδες και ο CAC 1,44% στις 4.912 μονάδες.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ασκεί πιέσεις στους ενεργειακούς κλάδους. Η Shell διολισθαίνει 1,2% και η BP 1,4%.

Οι βρετανικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις υποχωρούν περαιτέρω κατόπιν της σύστασης της UBS για «πώληση» μετοχών εταιριών εξαιτίας της επιδείνωσης στην αγορά στεγαστικής πίστης.

Η κατασκευαστική Persimmon υποχωρεί 2%, η Bellway 2,4% και η Redrow 5,6%.

Η Royal Bank of Scotland ανακάμπτει πάντως 2% μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Morgan Stanley σε «υπερστάθμιση».

Η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι ευρώ και γεν, κατόπιν των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος μείωσης επιτοκίων, υποστηρίζει τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το «ράλι» των μετοχών των ασιατικών εξαγωγέων κατόπιν της ανάκαμψης του δολαρίου και η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας στο πλαίσιο της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα και τις ασιατικές αγορές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο κέρδισε 1,39%, αντλώντας επιπλέον στήριξη από τον κλάδο αυτοκινήτων, όταν ανακοινώθηκε ότι ιαπωνικές και νοτιοκορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπέρασαν σε πωλήσεις τους «τρεις μεγάλους του Detroit» στην αμερικανική αγορά.

Στον αντίποδα ο δείκτης CSI 300 στη Σαγκάη υποχώρησε 2,6%, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό του πληθωρισμού θα πλήξουν την κερδοφορία κλάδων πρώτων υλών.

Η Wall Street έκλεισε χθες σε αρνητικό έδαφος επί δεύτερη συνεδρίαση, παρά τα αρχικά κέρδη και την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 125 δολάρια, λόγω πιέσεων στις τράπεζες μετά τις εξελίξεις στη Lehman Brothers.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,81%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,44% και ο S&P 0,58%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,8% για τον δείκτη FTSE και 0,15% για τον DAX 30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v