Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική νίκη για τον Barack Obama

Πριν από 17 μήνες, όταν ξεκίνησαν οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ, ο κ. Barack Obama εμφανιζόταν ως το "αουτσάιντερ". Τελικώς όμως είναι ο νικητής.

Ιστορική νίκη για τον Barack Obama
Πριν από 17 μήνες, όταν ξεκίνησαν οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ, ο κ. Barack Obama εμφανιζόταν ως το "αουτσάιντερ". Τελικώς, όμως, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και κατέκτησε μία πραγματικά ιστορική νίκη.

Μετά και τις εκλογικές διαδικασίες στις πολιτείες της Ν. Ντακότας και της Μοντάνας, ο κ. Obama διαθέτει πλέον 2.154 εκλέκτορες, ενώ για να λάβει το χρίσμα χρειάζονταν 2.118.

Η αντίπαλός του κ. Hillary Clinton κέρδισε 1.919 εκλέκτορες και όπως δήλωσε μετά και την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της, ύστερα από διαβουλεύσεις τόσο με μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και με το επιτελείο της.

Πάντως, ο κ. Obama ήταν ιδιαίτερα αβρός με την αντίπαλό του, για την οποία επεφύλασσε "ύμνους" σε ομιλία του στο St. Paul της Mινεσότας.

"Αυτό που σκέφτεται όταν ξυπνά το πρωί η κ. Hillary Clinton είναι οι τρόποι που μπορούμε όλοι μαζί να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των Αμερικανών.

Όταν τελικά νικήσουμε τη μάχη για την κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα υγείας σε αυτή τη χώρα, εκείνη θα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της επιτυχίας".

Ο πιθανότερος ρόλος που θα κληθεί να αναλάβει η κ. Clinton θα είναι αυτός της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, εάν φυσικά το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κ. Obama -πιθανώς εν τω μέσω του ενθουσιασμού για τη νίκη του- φρόντισε να μιλήσει με κολακευτικό τρόπο και για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του κ. John McCain, για τον οποίο υποστήριξε ότι "έχει καταφέρει πολλά".

Η νίκη του κ. Obama χαρακτηρίζεται ιστορική από τα διεθνή ΜΜΕ, τόσο γιατί κατόρθωσε να ξεπεράσει όλα τα προγνωστικά και από αουτσάιντερ να καταστεί νικητής αλλά και επειδή είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v