Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το 2008

Η ρουμανική οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική της, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. V. Vosganian, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 6,5% το τρέχον έτος.

  • του Άρη Δαμουλάκη
Ρουμανία: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το 2008
Η ρουμανική οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική της, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. V. Vosganian, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 6,5% το τρέχον έτος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικά με τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας της χώρας, υπό την αιγίδα των Credit Suisse, Eurobank και UBS.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας τόνισε τη σημασία της Ελλάδας για την οικονομία της χώρας του, σημειώνοντας ότι στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 800 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες χώρες από πλευράς άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπ’ αριθμόν ένα στόχος είναι η σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, κ. Christian Popa, επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος της τράπεζας είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού (αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% το τρέχον έτος) μέσω της διατήρησης σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας προχώρησε από τον Οκτώβριο του 2007 σε αύξηση των επιτοκίων της χώρας κατά 275 μονάδες βάσης.

Το τρέχον επιτόκιο διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο στο 9,75%.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική επέκταση, ο αναπληρωτής διοικητής εκτίμησε ότι αυτή θα μετριαστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Πρόσθεσε δε ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών στη χώρα του έχει προσφάτως ανέλθει στα ίδια επίπεδα με τον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υφίσταται "φούσκα" στην αγορά ακινήτων της Ρουμανίας, απάντησε: "Η κεντρική τράπεζα συνήθως το καταλαβαίνει όταν σκάσει η φούσκα. Θα μπορούσε να υπάρχει, θα μπορούσε και να μην υπάρχει".

Ο ίδιος εντόπισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα της ρουμανικής οικονομίας τις ανισορροπίες στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των τιμών των ακινήτων.

Ο κ. V. Vosganian σημείωσε ότι κυριότερη επίπτωση στην οικονομία της χώρας από την παγκόσμια οικονομική κρίση επήλθε στο χρηματιστήριό της, καθώς ορισμένα επενδυτικά funds απέσυραν τα κεφάλαιά τους.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα κυριότερα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας δεν επηρεάστηκαν δραστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v