Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής για τα επιτόκια στις ευρωαγορές

Σε περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης κινούνται οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στις συνεδριάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ για τα επιτόκια. Ψυχολογική στήριξη από την πρόταση Fr.Telecom για TeliaSonera (+7,4%).

Σε περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης κινούνται οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Η ανατροπή της πορείας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων και η πιθανότητα αύξησής τους, όπως σκιαγραφείται τις τελευταίες ημέρες από τον διοικητή της Federal Reserve, αντιστρέφει τάσεις που κυριάρχησαν επί μακρόν στις αγορές και προκαλεί ανάκαμψη στο δολάριο και πιέσεις στα εμπορεύματα.

Το αποτέλεσμα είναι να επιτείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και να εμφανίζονται πλέον διορθωτικές τάσεις στους κλάδους ενέργειας και μετάλλων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με ήπιες διακυμάνεις εκατέρωθεν του χθεσινού κλεισίματος και διαμορφώνονται αυτή την ώρα με τον FTSE να ενισχύεται 0,24% στις 5.984 μονάδες, τον DAX 0,19% στις 6.978 μονάδες και τον CAC 0,26% στις 4.927 μονάδες.

H δραστηριότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις με την προσφορά της France Telecom για την TeliaSonera (+7,4%) βοηθά την επενδυτική ψυχολογία.

Ανοδικά συνεχίζει να αντιδρά η Royal Bank of Scotland (+1,7%) στην αναβάθμιση της σύστασης της Citigroup για την μετοχή της.

Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου διατηρεί τις πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Οι φόβοι αισθητής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας επανέφεραν τις πιέσεις στις ασιατικές αγορές, με σημαντικές απώλειες για την ενέργεια και τα μέταλλα αλλά και τον τραπεζικό κλάδο.

Ο δείκτης MSCΙ Ασίας Ειρηνικού διολισθησε 1,1% ενώ ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 0,7% με αισθητή η πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο, κατόπιαν της υποβάθμισης της σύστασης της Lehman Brothers για τις ιαπωνικές τράπεζες.

Η εικόνα ήταν μικτή στις χθεσινές συναλλαγές της Wall αφού η απειλή υποβάθμισης των Ambac & ΜΒΙA από τη Moody’s διατήρησε τις πιέσεις στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, αντισταθμίζοντας τα θετικά macro και την πτώση του αργού πετρελαίου.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,10%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v