Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 697% τρέχει το πετρέλαιο στην 7ετία

Το αργό πετρέλαιο έχει ενισχυθεί 697% από τα 17,45 δολ. το 2001, ενώ οκτώ χρόνια πριν η «φούσκα» των dot-com είχε ωθήσει τον δείκτη Nasdaq 640% υψηλότερα.

Με 697% τρέχει το πετρέλαιο στην 7ετία
Το ράλι που ώθησε το πετρέλαιο στο ρεκόρ των 139,12 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα έχει ξεπεράσει την άνοδο των μετοχών Ίντερνετ, που προκάλεσε το κραχ των dot-com το 2000.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατάρτισε το πρακτορείο Bloomberg σε συνεργασία με την Bespoke Investment, το αργό πετρέλαιο έχει ενισχυθεί 697% από τα 17,45 δολάρια ανά βαρέλι όπου βρισκόταν στο New York Mercantile Exchange τον Νοέμβριο 2001 κι έχει «σπάσει» 28 ρεκόρ φέτος. Την τελευταία φορά που είχε εκδηλωθεί παρόμοιο μοντέλο στις διεθνείς αγορές ήταν οκτώ χρόνια πριν, όταν οι μετοχές Ίντερνετ έστειλαν τον δείκτη Nasdaq 640% υψηλότερα σε ιστορικό επίπεδο ρεκόρ.

Ο Nasdaq διολίσθησε 78% από το ζενίθ του τον Μάρτιο 2000, εξανεμίζοντας περίπου 6 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, καθώς οι επενδυτές συμπέραναν ότι οι τιμές δεν ευσταθούν με βάση τα κέρδη εταιριών όπως η Broadcom και η Amazon.com. Σήμερα, αναλυτές όπως ο πολυεκατομμυριούχος κ. George Soros πιστεύουν ότι το πετρέλαιο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, διότι οι τιμές δεν ευσταθούν με βάση την προσφορά και τη ζήτηση.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στη σημερινή μανία, τη μανία dot-com, τη μανία real estate, τη μανία Dow Jones στη δεκαετία του 1920, τη φούσκα της Νοτίου Θαλάσσης ή τη μανία της ολλανδικής τουλίπας», δηλώνει ο κ. Stephen Schork, πρόεδρος της εταιρίας Schork Group, η οποία προσφέρει υπηρεσίες συμβούλων στον OPEC, σε εταιρίες της Wall Street και σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις, για τις προοπτικές των τιμών ενέργειας. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά».

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε χάρη στην κλιμακούμενη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία. Οι εμπλοκές στην προσφορά από τη Νιγηρία και το Ιράκ και η μείωση της ρωσικής παραγωγής βοήθησαν την άνοδο. Οι επενδυτές πρόσθεσαν περίπου 250 δισ. δολ. σε επενδυτικές στρατηγικές που σχετίζονται με δείκτες εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον κ. Mike Masters, πρόεδρο και ιδρυτή της Masters Capital.

«Δεν ξέρω εάν μπορούμε να το κατατάξουμε σε φούσκα ή όχι», δηλώνει ο κ. Masters. «Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η επενδυτική ζήτηση έχει επηρεάσει τις τιμές. Η φυσική προσφορά και ζήτηση του πετρελαίου έχουν μικρή σχέση». Ο κ. Masters κατέθεσε τον Μάιο ενώπιον της Γερουσίας σχετικά με τον ρόλο των κερδοσκόπων στην αγορά εμπορευμάτων.

Η άνοδος είναι το αποτέλεσμα μιας «φούσκας» που προκαλούν η κερδοσκοπία σε index funds και η σφιχτή ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, είχε δηλώσει από την πλευρά του ο κ. Soros ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών της αμερικανικής Γερουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v