Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη ευρωαγορών μέχρι... νεωτέρας

Ενισχύονται μετά τις προηγούμενες απώλειες οι ευρωαγορές, αλλά το κλίμα είναι σαφέστατα επιφυλακτικό, εν αναμονή των εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου και στις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Αντιδρούν με ανάκαμψη μετά τις αισθητές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης οι ευρωαγορές, αλλά το κλίμα είναι σαφέστατα επιφυλακτικό, εν αναμονή των εξελίξεων στα ζητήματα αφενός της ακατάπαυστης αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου των περαιτέρω επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα της HSBC και της Societe Generale, αύριο Τρίτη, προβλέπεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές διαθέσεις.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,38% στις 6.228 μονάδες, ο DAX 0,62% στις 7.046 μονάδες και ο CAC 0,48% στις 4.984 μονάδες.

Οι πιέσεις επιμένουν στις τράπεζες καθώς αναμένεται, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η HSBC να ανακοινώσει προβλέψεις 4,6 δισ. δολ. για επισφάλειες σε στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και άλλα δάνεια σε Αμερικανούς καταναλωτές.

Η Banco Popular Espanol αντιδρά πτωτικά στην υποβάθμισή της από την Deutsche Bank εξαιτίας φόβων για πώληση λιγότερων πιστώσεων.

Σε ρόλο «οδηγού» στην άνοδο βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, κατόπιν της ανακοίνωσης της B.T. (+1,5%) ότι θα πωλήσει κέντρα δεδομένων στη Hewlett-Packard προς 1,5 δισ. στερλίνες.

Επιπλέον, η Telecom Italia αναβαθμίστηκε σε «αγορά» από την Deutsche Bank και η μετοχή της κερδίζει 2,6%.

Στον χώρο των κερδισμένων παραμένουν οι κλάδοι εμπορευμάτων και ειδικά των μεταλλευτικών επιχειρήσεων μετά την ανάκαμψη του χαλκού. Η BHP ενισχύεται 1,4%.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα σε γενική εικόνα, με την Ιαπωνία και την Αυστραλία να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, αν και διατηρήθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στην Κίνα (έως -2%), λόγω και της νέας «έκρηξης» του πληθωρισμού τον Απρίλιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,61%.

Η Wall Street ολοκλήρωσε την Παρασκευή με απώλειες τη συνεδρίαση και την εβδομάδα, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου της AIG και το νέο ρεκόρ που κατέγραψε η τιμή του "μαύρου χρυσού" επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την εξέλιξη της εταιρικής κερδοφορίας.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,94% στη συνεδρίαση και 2,4% στο σύνολο της εβδομάδας. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,67% για την ημέρα και 1,8% για την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v