Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδια" για τη Wall πετρέλαιο και AIG

Με απώλειες έκλεισε ημέρα και εβδομάδα η Wall, καθώς τα αποτελέσματα της AIG και το ρεκόρ στο πετρέλαιο αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την εξέλιξη της εταιρικής κερδοφορίας. Πτώση στις ευρωαγορές.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την ημέρα και την εβδομάδα η Wall Street, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου της AIG και το νέο ρεκόρ που κατέγραψε η τιμή του "μαύρου χρυσού" επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την εξέλιξη της εταιρικής κερδοφορίας.

Ειδικότερα, η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, καθώς οι απομειώσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η American International Group στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο επιβεβαίωσαν τους φόβους των επενδυτών ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τους φόβους αυτούς ενίσχυσε περαιτέρω η είδηση ότι η Citigroup σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων, συνολικού ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά επιβάρυνε όμως και το ράλι που συνεχίζει να καταγράφει η πετρελαϊκή τιμή, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο Ιουνίου του αργού έκλεισε στα 125,92 το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως αναρριχηθεί μέχρι και στα 126,20 δολάρια, αποκομίζοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 8,3%, ενώ τα reports των περισσότερων επενδυτικών τραπεζών δίνουν σαφώς μεγαλύτερες τιμές στόχους.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τελικά την συνεδρίαση 120 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 12.745,88 μονάδες, με πτώση 0,94% για την ημέρα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη να διαμορφωθούν στο 2,4%.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.388,28 μονάδες, με πτώση 0,67% για την ημέρα και 1,8% για την εβδομάδα. Σαφώς καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο Nasdaq, ο οποίος χάρη στο ράλι στον τίτλο της Nvidia ολοκλήρωσε στις 2.445,52 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,23% για την ημέρα και περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 1,3%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 780 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 9 προς 7. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, AIG, Bank Of America, Ford Motor και General Electric.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,28 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 5 προς 4. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των PowerShares QQQ, Intel, Cisco Systems, Yahoo! και Apple.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρές απώλειες κατέγραψε όπως προαναφέρθηκε ο τίτλος της AIG, ενώ υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Citigroup καθώς και αρκετές ακόμη μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αντίθετα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Nvidia μετά την σημαντική αύξηση κερδοφορίας που εμφάνισε η εταιρία στο τρίμηνο, καθώς και ο τίτλος της Sprint Nextel Corporation.

Το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε απώλειες 2,22%, στα 11,02 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,64%, στα 15,57 δολάρια. Πτώση 0,30% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 43,33 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης αλλά και της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων στην εταιρική κερδοφορία.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,05% και ολοκλήρωσε στις 6.204,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,97% και διαμορφώθηκε στις 7.003,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.960,56 μονάδες, 1,88% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v