Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμαντικές πιέσεις στη Wall από AIG και πετρέλαιο

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, καθώς οι απομειώσεις 15 δισ. δολαρίων της AIG και το συνεχιζόμενο ράλι στην τιμή του πετρελαίου οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το συνεχιζόμενο ράλι στην τιμή του πετρελαίου αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών ότι η πιστωτική κρίση και η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, μετά τις ζημιές ρεκόρ, ύψους 15 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο ο ασφαλιστικός κολοσσός American International Group, εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην εταιρική κερδοφορία.

Στη διαμόρφωση του κλίματος αυτού συνέβαλε επίσης και η αποκάλυψη ότι η Citigroup σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων της, ύψους μισού τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, την επιφυλακτικότητα των επενδυτών επιτείνει και η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» που κινείται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, μεταξύ 125 και 126 δολαρίων το βαρέλι, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην κατανάλωση.

Αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 12.738,06 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1%, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.386,89 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,77%.

Μικρότερες απώλειες (-0,40%) εμφανίζει ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 2.441,40 μονάδες, αντλώντας στήριξη από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα τριμήνου που εμφάνισε η Nvidia.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της AIG μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς και αυτός της Citigroup, ενώ πιέσεις δέχονται και αρκετές ακόμη μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι η πιστωτική κρίση και η άνοδος του κόστους των εμπορευμάτων θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,05% και έκλεισε στις 6.204,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε απώλειες 0,97% και ολοκλήρωσε στις 7.003,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,88% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.960,56 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v